Paroubek: Ústecký kraj patří mezi nejchudší v zemi, nikdo to však neřeší

08.04.2013 21:16

Z údajů ministerstva práce a sociálních věcí ohledně počtu dávek, které plynou do chudých rodin, vyplývá to, na co upozorňujeme již dlouhou dobu.

Paroubek: Ústecký kraj patří mezi nejchudší v zemi, nikdo to však neřeší
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

 

Ústecký kraj podle těchto čísel patří k nejvíce ohroženým regionům v celé zemi. Uvědomujeme si, že příčin je celá řada, nicméně již před podzimními krajskými volbami jsme otevřeně hovořili o tom, že tento stav není nadále únosný. Připravili jsme proto také ucelený plán rozvoje Ústeckého kraje jak v oblasti ekonomického rozvoje, tak i v oblasti bezpečnosti.
 
Ve všech nejsevernějších okresech Ústeckého kraje, tedy na Děčínsku, Ústecku, Teplicku, Mostecku a Chomutovsku, pobírá od státu dávky různé dávky více než čtvrtina všech domácností. Mezi čtyřmi okresy v rámci celé republiky, kam proudí v poměru na počet domácností nejvíce dávek, jsou přitom hned dva z Ústeckého kraje. Jedná se o Mostecko (35,5 %) a Děčínsko (33,5 %).
 
Považujeme tuto situaci za kritickou. Systém podpory chudých ze strany státu je sice nutnou a potřebnou součástí sociálního státu, nicméně není možné, aby tento systém dlouhodobě řešil problémy obyvatel v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Právě ta je podle našeho názoru největším problémem zmíněných regionů. Navrhovali jsme proto mimo jiné revitalizaci opuštěných továrních objektů a jejich přípravu pro příchod nových investorů.
 
Podle všeho se bohužel ovšem zdá, že nové vedení Ústeckého kraje v tomto ohledu nepřipravuje žádné konkrétní plány. Viníkem nejsou občané, kteří přišli o práci či žijí v regionu trvale zatíženém nedostatkem pracovních míst. Na vině jsou politici na krajské, ale i centrální úrovni, kteří tuto problematiku dlouhodobě neřeší.
 
Jiří Paroubek, předseda LEV 21 a poslanec zvolený v Ústeckém kraji

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu