Poc (ČSSD): Evropa plánuje plošný screening rakoviny

06.02.2011 14:16

Češi jsou na tom nejhůře. Tisíce lidí každoročně zcela zbytečně umírají. Zachránit by je přitom mohla změna životního stylu a větší důraz na prevenci. Europoslanec Poc to chce, alespoň částečně, změnit.

Poc (ČSSD): Evropa plánuje plošný screening rakoviny

V zemích Evropské unie by mělo v budoucnosti dojít k zavedení plošného screeningu zaměřeného na odhalování některých druhů rakoviny. Přípravu tohoto záměru potvrdil dnes v Bruselu během konference k Světovému dni boje proti rakovině český europoslanec Pavel Poc.

"Tento záměr přímo navazuje na naši výzvu k boji proti rakovině tlustého střeva a konečníku (CRC), kterou loni v listopadu přijal Evropský parlament," potvrzuje Poc s tím, že právě prohlášení číslo 68/2010 má být základem pro vytvoření nové celoevropské legislativy týkající se masivního posílení preventivních opatření směřujících ke snížení úmrtnosti na tento druh rakoviny.

Ročně na rakovinu v Evropě zemře 1,7 milionu lidí a další tři miliony přibudou. Z toho více než deset procent tvoří právě CRC. "Pokud jde o Českou republiku, jsou čísla doslova alarmující. Nejen že jsme na tom nejhůř z celé Evropy, ale máme bezkonkurenčně nejvyšší výskyt tohoto druhu karcinomu mezi vyspělými státy světa," upozorňuje Poc. Viz údaje Institutu biostatistiky a analýz Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno na www.svod.cz

Co je příčinou tak děsivých čísel? V první řadě prudce rostoucí obezita Čechů, stejně jako celkový nezdravý životní styl a špatné stravovací návyky. To vše navíc umocňuje vysoká konzumace alkoholu, pivo nevyjímaje, nebo cigarety.

"Nejde přitom o nijak zanedbatelná čísla. Jsme třetí nejtlustší v Evropě, a v zemích Evropské unie dokonce druzí," poukazuje Poc na fakt, že v roce 1988 u nás trpělo nadváhou kolem šestnácti procent mužů, zatímco o deset let později to bylo již třiadvacet. "Dnes už je obézní každý čtvrtý dospělý Čech a problémy s nadváhou má přibližně 17 procent dětí," zdůrazňuje Poc.

Pokles počtu obézních lidí a snížení konzumace alkoholu by přitom v celoevropském měřítku dokázalo zachránit značnou část z přibližně 200.000 lidí kteří každoročně umírají právě na CRC. "Velkou roli by v tomto směru měla sehrát také masivní podpora screeningových programů zaměřených na zachycení nádorů v co nejranějším stádiu, kdy je vysoká úspěšnost léčby a naopak minimální finanční náklady na její realizaci ve srovnání s pozdějšími stádii nemoci," říká Poc.

Pavel Poc proto dnes v Bruselu představil odborné veřejnosti několik základních opatření, které chce v rámci přijaté deklarace 68/2010 prosadit.

Zavedení plošné informační kampaně EU v oblasti životního stylu - faktory způsobující CRC, jejichž cílem bude především mládež a dospělí v nižším až středním věku.

Stimulovat zavádění screeningu CRC osvědčených postupů ve všech zemích EU a zveřejňovat zprávy o pokroku provádění každé 2 roky

Šíření screeningu CRC výzkumu a znalostí zařadit coby prioritu do připravovaných pracovních programů Rámcového programu pro výzkum 7 a Programu EU v oblasti zdraví

Zavést celostátní screening CRC, v souladu s pokyny EU

Již druhého března pak v parlamentu proběhne diskuse poslanců i odborné veřejnosti na dané téma s eurokomisařem pro zdraví a spotřebitelskou politiku Johnem Dallim. "Cílem je zahájit v nadcházejících měsících přípravy potřebných legislativních opatření která povedou k dosažení výše uvedených cílů," dodává poslanec Evropského parlamentu a iniciátor parlamentní deklarace vyzývající členské státy k boji proti CRC Pavel Poc. Na příštím zasedání výboru ENVI které proběhne 16. a 17. března 2011 pak bude europoslanec Poc spolu se svými kolegy jednat se zástupci Evropské komise právě na tato témata.

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavelpoc.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.