Poc (ČSSD): Odstartovaly přípravy unikátní příručky k boji proti rakovině

10.05.2011 8:48

Evropská Komise nedávno vydala rozsáhlý materiál o screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku (CRC). Veřejnost však potřebuje srozumitelné informace shrnující vše podstatné. S přípravou takovéto příručky začala tento týden v Bruselu pracovní skupina odborníků, pacientů, neziskových organizací a specialistů na komunikaci.

Poc (ČSSD): Odstartovaly přípravy unikátní příručky k boji proti rakovině

"Naší snahou je, aby se mezi veřejnost dostaly informace o rakovině tlustého střeva a konečníku ve srozumitelné podobě," říká český europoslanec Pavel Poc, který je iniciátorem vzniku nové příručky. Ta má pomoci řešit jeden ze základních problémů s kolorektálním karcinomem - obavy lidí a jejich malou informovanost o problematice.

"V mnoha evropských zemích, včetně České republiky, existují ucelené screeningové programy. Ale lidé o nich buď neví, nebo nemají přesné informace," vysvětluje český europoslanec c s tím, že rizkovým skupinám obvyvatel tak chybí nejen základní informace o tom co vlastně CRC je, jaké jsou její příznaky a důsledky, ale i řada dalších podstatných informací. Například na jaká vyšetření v rámci prevence mají ve své zemi nárok, kdo tato vyšetření hradí, nebo co vlastně obnáší.

"Zároveň by měla vyvrátit hlavní mýtus, kterým je že kdo má zjištěn kolorektální karcinom ten zemře." konstatuje Poc a dodává "včas zjištěná nemoc je velmi dobře léčitelná, v 21. století je opravdu hloupost umírat na CRC."

Projekt informační příručky podpořil také evropský komisař pro oblast zdraví John Dalli, budou se na něm podílet odborníci, pacientská sdružení, specialisté na komunikaci a PR. Z českých odborníků byl ke spolupráci přizván například profesor Julius Špičák, z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, který je zároveň členem Evropské gastroenterologické federace UEGF.

Příručka má dát ve své univerzální "evropské " části odpovědi na otázky proč se nechat preventivně vyšetřit, jaký je průběh choroby, jak vypadají jednotlivé testy a vyšetření, jak se dá CRC léčit, jak se vypořádat s pozitivním nálezem a další. Druhá část příručky bude "národně" specifická a má za úkol popsat srozumitelně a ilustrativně možnosti pacientů v konkrétním členském státě EU. Příručky by postupně měla vyjít ve všech 27 jazycích EU.

"Nyní řešíme otázky kolem postupu přípravy, sestavujeme týmy pro jednotlivá témata, zabýváme se možnostmi financování. Jakmile budou tyto technické otázky pohromadě, začneme pracovat na struktuře, nebude jednoduché vtěsnat vše potřebné do 24 stránek formátu A5" říká Poc.

Na rakovinu tlustého střeva podlehne každoročně 200 000 Evropanů, přičemž pokud jsou její ranné stádia zachycena včas, odborníci hovoří až o 95 procentní úspěnosti lečby. Rakovina tlustého střeva se rozvíjí průměrně 10 let a je tedy možné ji včas odhalit.

Vlastní dotaz Pavlu Pocovi můžete položit ZDE

##PROFIL 1540##

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavelpoc.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…