Poc: Iniciativa komisaře Dalliho je jasným důkazem fungování demokracie

12.06.2012 5:27

Na protest proti převážení zvířat na dlouhé vzdálenosti byla dnes Komisaři EU Johnu Dallimu předána petice s více než 1 100 000 podpisy.

Poc: Iniciativa komisaře Dalliho je jasným důkazem fungování demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

Ten vzal na vědomí přání Evropských občanů, když prohlásil, že Evropská komise navrhne změnu evropské legislativy, která bude mimo jiné obsahovat návrh na zkrácení přepravy živých zvířat na jatka. Jde tak o zlomový úspěch jedné z největších kampaní v oblasti ochrany zvířat v Evropě.

Kampaň 8 hours, jejímž cílem je omezit na osm hodin maximální povolenou dobu přepravy živých zvířat na jatka, podpořilo kromě více než milionu občanů i 395 europoslanců a přes 100 organizací. Kampaň podporuje i řada slavných osobností, včetně Jane Godallové, světoznámé bioložky, která svůj život věnovala výzkumu šimpanzů, a čerstvé držitelky ocenění Observer Ethical Awards za rok 2012.

Pavel Poc (ČSSD), který je spolu se svými čtyřmi kolegy z Dánska, Švédska, Itálie a Nizozemska klíčovou postavou celé kampaně dodává: “Lidé v řadě členských států ztrácejí důvěru ve svou schopnost něco ve svých zemích ovlivnit. Když jsme sháněli podpisy pod petici, ptali se nás často skepticky, jestli to k něčemu bude. Na petici zareagoval pozitivně jak Evropský parlament formou písemného prohlášení, tak prostřednictvím eurokomisaře Dalliho Evropská komise. Řekl bych,že iniciativa je jasným důkazem fungování demokracie na evropské úrovni.”

Současná legislativa umožňuje přepravovat zvířata i po několik dní, pokud přepravce zajistí zvířatům základní potřeby jako například pravidelné přestávky, krmení a napájení. Nejen ochránci zvířat, ale i vědci a veterináři však upozorňují na to, že transporty zvířat by měly být co nejkratší. Podle doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) by se například měly vytvořit takové strategie ke snížení objemu přepravy na dlouhé vzdálenosti u jatečných zvířat a ke snížení doby strávené na cestě, aby se zmenšilo riziko vypuknutí nákaz spojených s přepravou.

Evropský parlament v této souvislosti poukazuje i na nesmyslnost celého problému. Snížení objemu přepravy pomocí převozu jatečně upravených těl namísto živých zvířat by mělo pozitivní dopad na životní prostředí, snížilo by znečištění, zlepšilo uhlíkovou stopu přepravního odvětví a podpořilo rozvoj místní produkce a spotřeby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…