Premiér Nečas: Ve snižování schodků nepolevíme

23.05.2012 17:12

Vláda schválila návrh zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů. Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády vysvětluje proč je přijetí tohoto konsolidačního balíčku nutné.

Premiér Nečas: Ve snižování schodků nepolevíme
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

Já musím říci, že ty změny považuji za nutné. Protože to, že v loňském roce fiskální úsilí vlády dopadlo lépe, to znamená 3,1% HDP místo notifikovaných 3,5% HDP, bylo dáno spíše nepříznivým vývojem, nižším objemem investicí veřejnoprávních korporací, především tedy obcí a vysokých škol. Čili to je v podstatě účetní snížení deficitu. Z toho 3,5% na 3,1%. Navíc těch zhruba šestnáct až sedmnáct miliard korun, které nebyly proinvestovány, vlastně v té ekonomice svým způsobem chyběly. Takže z tohoto pohledu my musíme pokračovat ve fiskálním úsilí, je tam celá řada rizikových parametrů na příjmové straně státních rozpočtů. Řeknu otevřeně například příjmy z evropských fondů. Je tam samozřejmě celá řada rizik i na výdajové straně. Například při nárůstu nezaměstnanosti, nějakém zpomalení ekonomiky a podobně. Takže není žádný důvod, aby vláda polevovala ve svém fiskálním úsilí a já ten konsolidační balíček považuji za nesmírně důležitý tak, abychom se po očištění o jiné vlivy, to znamená typu církevních restitucí a podobně, bezpečně dostali pod 3% HDP.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.