Řápková (ODS): Zneužívání sociálních dávek není maličkost

14.04.2013 9:45

Každý sociální systém je založen na solidaritě těch, co pracují a odvádějí daně do státní pokladny, s těmi, kteří jsou momentálně bez příjmů a potřebují pomoci.

Řápková (ODS): Zneužívání sociálních dávek není maličkost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivana Řápková

Tento systém je také založen i na důvěře v to, že se peníze dostanou k lidem, kteří je opravdu potřebují. Současně však musíme počítat i s tím, že tento systém, jako kterýkoliv složitý mechanismus, má určitou míru zneužitelnosti. Úkolem politiků by mělo být ztráty v systému eliminovat prostřednictvím různých kontrolních mechanismů. V opačném případě se totiž stane, že budou lidé vnímat sociální systém jako nástroj sociální nespravedlnosti. Někteří do systému stále jen přispívají, někteří ho zneužívají a mají se dobře na úkor těch, kteří chodí do práce.

V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi zaznělo, že zneužívání sociální pomoci je fikcí. S tímto výrokem z úst pracovníka společnosti Člověk v tísni bohužel nemohu souhlasit. Jen v roce 2010 bylo odhaleno zhruba třicet tisíc případů zneužití sociálních dávek za zhruba 140 milionů korun. Kolik podobných případů zůstalo neodhaleno, si můžeme jen domýšlet.

Problém však nespočívá jen v množství peněz, které jsou vyplaceny neoprávněně. Celý sociální systém by měl být nastaven tak, aby byli jeho klienti motivováni ke změně. Aby nepřestávali s hledáním práce, aby se pokusili řešit svou bytovou situaci, aby s pomocí sociálních pracovníků hledali cestu ze sociální pasti.

Podvodníci, kteří zneužívají sociální systém a parazitují na něm, jsou naopak dlouhodobou potenciální hrozbou pro společnost, neboť se často podílejí na zvyšování kriminality, ohrožování mravní výchovy dětí a mládeže, zhoršování situace v oblasti zneužívání návykových látek a podobně.

Zneužívání sociálních dávek není maličkost. Je to reálný problém s dalekosáhlými důsledky. Můžeme se buď pokoušet tento problém řešit a hledat cestu, jak zneužívání zamezit. Nebo nad ním můžeme přivřít oči a čekat, co neřešení problému přinese v budoucnosti. Pro takový experiment však já nemám pochopení.

Mgr. Ing. Ivana Řápková
poslankyně PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.