Rath: A státní dluh roste a roste jako kaše v pohádce Hrnečku vař

02.09.2011 13:33

Projev na 22. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 2. 9. 2011

Rath: A státní dluh roste a roste jako kaše v pohádce Hrnečku vař
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Dámy a pánové, spousta věcí zde byla připomenuta. Já myslím, že je to velmi zajímavá transakce, kterou občané zažijí v příštím roce, jakmile začne platit, protože jde o další vlnu poměrně silného zdražování. Toto zdražování samozřejmě není provázeno nárůstem platů ani ve veřejné sféře, natož pak v soukromé sféře. Pokud zdražíte věci, bez kterých se lidé neobejdou - toto není zdražení luxusu, ale je to zdražení takových věcí, jako jsou léky, potraviny, stavební činnost potřebná třeba k bydlení, ale i knihy. Čili, pokud lidem zdražíte tyto komodity, bez kterých se nedá žít, tak samozřejmě při stejném příjmu jim snižujete životní úroveň. Čili tento návrh pana Kalouska a Nečase je si dobře zapamatovat, protože toto poměrně značné zdražení sníží životní úroveň drtivé většiny lidí v České republice a drtivě také životní úroveň většiny voličů pravice. Já doufám, že ti voliči si to uvědomí a že budou rádi, že přinášejí takovouto oběť, že budou mít sníženou životní úroveň na oltář pana Kalouska a pane Nečase.

A teď, co oni za tuto oběť chtějí pořídit. Tak předně se tím kryjí. Jak jsme tady již říkali, tato vláda zadlužuje Českou republiku tempem nebývalým. Sice verbálně hovoří o tom, jaký je bojovník s dluhem, jak dluh je špatný, ale přitom nás zadlužuje, až se hory zelenají. Takže naši vnukové, kdyby si to uvědomovali, už musí propadat hluboké depresi, protože budou platit jako mourovatí za tuto vládu. Za současné dluhy, které nasekala. Ona je nasekala ne kvůli krizi - jistě, ta se na tom podepsala také, ale podívejme se na doby, kdy dělala Topolánkova pravicová vláda s panem Kalouskem kouzla s daněmi. Snižovaly se firemní daně, takže jsou jedny z nejnižších široko daleko. K čemu to vede? Banky, další gigantické podniky, většinou vlastněné zahraničním kapitálem, zdaňují málo a tyto peníze odvádějí každý rok do svých mateřských firem do zahraničí. Čili, pomohli jsme mnoha extrémně bohatým firmám, které sídlí v zahraničí.

Co z toho má Česká republika? Samozřejmě, že nic. Samozřejmě, že nic. Nikde široko daleko okolo nás nemají takto nízké korporátní daně. Tehdy pan Topolánek tady od toho pultu a pan Kalousek hřímali, jak to způsobí, že se k nám budou valit ty firmy a budou tady zakládat své centrály a budou zdaňovat u nás. Pane ministře financí Kalousku, prosím, abyste tady odpověděl, kolik firem za tu dobu opustilo Českou republiku. Já jich znám mnoho, významných firem, významných nadnárodních firem, které opustily a přepsaly sídlo z České republiky někam do Nizozemska nebo Belgie za vašich vlád, ale nepotkal jsem žádnou významnou firmu, která by opustila Německo, Rakousko, Švýcarsko, Belgii, Nizozemí a napsala se ke zdaňování tady. Takže, prosím, abyste dal na stůl, kolik skutečně velkých nových firem zahraničních přesídlilo ke zdaňování do České republiky. Bylo by to zajímavé se podívat na tu statistiku. Vy o tom nehovoříte. Kdyby takové firmy byly, tak to máme přece každý den na talíři, jak jste uspěli, kolik významných plátců daní jste ze světa přitáhli do České republiky.

Pane premiére Nečasi, panem ministře Kalousku, já vás vyzývám, abyste nám dali seznam takovýchto významných mezinárodních firem s obrovskými obraty, které díky vaší daňové reformě přesídlily svá sídla do České republiky. Asi žádná taková neexistuje. Já nevím, jestli je znáte. Já bohužel jsem potkal jen ty, kteří za vašich vlád přes takzvaně nízké daně odcházeli a registrovali se v jiných zemích, kde platí vyšší daně, protože tam je vyšší pořádek a vyšší předvídatelnost. Takže to je jedna věc velmi zásadní a reálná.

Vy jste prostě ulevili desítky miliard na daňových výnosech těm nejbohatším firmám. Ulevili jste miliardy na daňových výnosech tím, že jste zavedli, jak tady říkal kolega Tejc, ne rovnou daň, ale degresivní daň. To znamená, lidi určitých příjmů jste v podstatě osvobodili od zdanění sociálního, od zdanění zdravotního pojištění. Samozřejmě ty peníze vám chybí a o to vám roste více deficit. A už i vám to připadá hloupé, když za každým slovem v každém svém článku, v každém svém vyjádření říkáte, jak dluh je škodlivý a jak s ním bojujete. Místo toho, abyste s ním bojovali, on roste a roste jako těsto v pohádce - nebo kaše - v pohádce Hrnečku vař! A už ho máte po kolena a za chvilku bude po pás a vy neustále budete tvrdit, jak teda bojujete s tím dluhem, tak už vidíte, že je to neúnosné. Navíc potřebujete udělat některé transakce, například zprivatizovat část důchodů.

To je věc, kterou jste asi někdy slíbili svým kamarádům z různých investičních skupin, kteří vás za to štědře odmění - vás a vaše strany, tak potřebujete teď plnit. Samozřejmě když vám roste deficit státního rozpočtu, těžko z něho něco získat. Tak přicházíte s takovou tou vějičkou, že zase chcete zachránit pro příští generace za těch dvacet, třicet, čtyřicet, padesát let, to je to takzvané stárnutí, takže to chcete jako zachránit. A chcete to zachránit tím, že teď části těch nejbohatších - řeknete: Vy nemusíte platit důchodové pojištění do solidárního státního rozpočtu, protože to je státní rozpočet, a vy si můžete platit to soukromé připojištění.

Samozřejmě všichni dobře víme, jak v naší nestabilní situaci investičních fondů, kdy je to jak na houpačce, kdy penzijní investiční fondy v mnoha zemích, jak ve Spojených státech, tak dalších, mají vážné problémy, vážené problémy. Ne zajistit, jaký růst, ale vůbec nezkrachovat. To znamená neříct těm lidem: Bohužel spořili jste si, milánci, holoubci, spořili, ale my jsme vám ty peníze probendili. Takže to bude trošku jak v té pohádce o těch pánech a volech. Jenže tentokrát bohužel budou v pozici volů ti, kteří vám na to skočí a budou si spořit. To znamená, ti si budou desítky let pečlivě spořit a když pak má přijít k tomu vyplácení, tak se jim může stát, že budou jako v té říkance, kde se bude říkat: Bohužel, kde jsou ty voli, páni je snědli. Prostě nejsou, nebudou.

Mně by zajímalo, kde pan premiér Nečas a pan ministr financí Kalousek, kteří to vymysleli, berou jistotu, že ty peníze za těch deset, dvacet, třicet let tam budou. A jestli jsou aspoň ochotni zde dát své sliby, svá slova, byť často se dozvídáme, že slovo vlády je kus papíru. To jsme viděli, když vláda slibuje v memorandu platit určitý díl veřejné dopravy, tak pan premiér říká, že to vlastně byl jen takový žvást té vlády, takový prázdný papír. Takže nedělám si velké iluze, že by slovo či čestný závazek těchto dvou mužů, tedy pana ministra Kalouska a pana premiéra, měly nějakou hodnotu. Ale dobře, mají hodnotu aspoň momentálně deklarativní. Tak prosím, pánové, zde vystupte a zaručte se svými jmény za to, že ty peníze z těch penzijních investičních fondů tam budou za těch deset, dvacet, třicet let aspoň v té výši, v jaké je tam ti spořitelé v podstatě nasouvali. Všichni víme, že to nemůže dneska zaručit nikdo. Za stávající situace to spíš vypadá, že světová hospodářská krize všemi těmito fondy na celém světě ještě hodně zamává, hodně zamává.

Takže oč vám jde? Vám jde jenom o to část lidí přemluvit, aby ty peníze tam převedli, neplatili do solidárního balíku. Tím vám v solidárním balíku vzniká deficit. Ten deficit pokryjete tím, že zdražíte to, co jsem tady říkal.

V neposlední řadě - já si tady nechci stěžovat, že samozřejmě to dopadne na města, na kraje. Ano, to vy děláte schválně a máte z toho škodolibou radost, že samozřejmě zvýšenou DPH odnesou krajské rozpočty a městské rozpočty, protože víc budeme muset zaplatit a nedostaneme z těchto daní v podstatě nic. Čili já jsem tady označil pana ministra financí Kalouska při stejném projednávání v jiném čtení za starého lišáka, který dobře prohnaně ví, co dělá. On se pak ohradil proti tomu, že není až zas tak starý. Dobře, tak jste jenom prohnaný lišák. Já to beru prostě tak, že prostě nám děláte drobnou škodolibost. Proč byste konečně nám, hejtmanům a krajským vládám neudělal problém. Konečně vašich kolegů lidovců, teď už jste - promiňte - TOP-ka, příště zase budete třeba odé-es-ka nebo třeba KSČM, co se člověk u vás může dočkat, nevím. Takže podle toho, co se bude hodit, tak třeba budete. Konečně jako váš pan předseda. Ten taky stejně jako já vystřídal celou řadu politických stran, ale mně to samozřejmě vyčítají a u vás je to přednost. To už jsem si zvykl, že pan předseda Schwarzenberg je už asi v páté straně, vy jen asi v druhé nebo třetí. V druhé.

Takže - ale to jsem odbočil - takže vy jako prohnaný lišák nám děláte problém, z toho máte samozřejmě radost. Proč by ne? Protože vy pak druhou rukou budete říkat: Vidíte, jak ty kraje špatně hospodaří. Vy nám seberete peníze a pak budete říkat, jak teda špatně hospodaříme a všechno nám taky zdražíte. Takže já se tady nedovolávám toho, že je to neférové, neseriózní, podrazácké. Ano, je to všechno toto, ale vím, že vás neobměkčím, že to je váš plán, to je váš záměr. Takže kdybych tady si stěžoval a naříkal, tak vy z toho máte ještě větší škodolibou radost a tu já vám neudělám. Prostě my se s tím nějak vypořádáme, radost z toho nemáme.

Odnesou to zase občané a my to těm občanům budeme sdělovat, pane ministře financí Kalousku. My jim denně budeme sdělovat, proč se musí zdražovat veřejná doprava, proč se musí redukovat to či ono v kraji. A budeme vždycky říkat: Poděkujte té úžasné straně TOP 09 a ODS a Věcem veřejným, jmenovitě pánům Kalouskovi a Nečasovi, za to, že to tak je. A že ti lidé to vnímají, to vám můžu ukázat na průzkumech mínění, protože my si samozřejmě sledujeme názory lidí a ti dobře vědí, že v našem kraji za to lednové zdražení jízdného v autobusech může vaše vláda. Tak odpovědělo asi 75 % respondentů. A já budu rád, když to nebudete zastírat, když se k tomu chlapsky přiznáte a řeknete: Ano, my jsme krajům i městům vlastně tímto manévrem sebrali miliardy z jejich rozpočtů. A samozřejmě to musí být někde cítit. A co zajišťují kraje? Sociální péči v domovech seniorů, zdravotní péči na záchrankách a v nemocnicích, veřejnou dopravu autobusovou vlakovou, opravy silnic. Tam všude tento váš manévr, kde snižujete krajům příjmy, respektive zvyšujete jim výdaje, aniž byste to pokryl, tak to bude všude cítit. A každý ten důchodce v tom domově důchodců dostane tu zprávu, aby vám šli poděkovat. Každý ten pacient v té nemocnici a na té záchrance dostane tuto zprávu. Každý občan dostane tu zprávu, že za rozpadlou silnici do značné míry zodpovídáte vy. Prostě je to tak, tímto manévrem, že krajům snižujete rozpočty.

Ale nechci tady, jak říkám, naříkat, že vy z toho máte radost. My se s tím vypořádáme a já pevně věřím tomu, že občané vám to spočítají. Jak vaší straně, tak vám osobně.

Bohužel ale co je horší, to je situace ve zdravotnictví. Já se vás tady táži, jak nahradíte čtyřmiliardový výpadek v příjmech zdravotnictví, který nastane tímto vaším manévrem, tedy zdražením, tedy zvýšením DPH.

Pane ministře financí, to že jste prohnaný lišák a škodíte krajům, to je nepříjemné, ale chápu to. Chcete politickému protivníkovi udělat problém. Ale co vám probůh udělali ti nemocní lidé? Vždyť vy sám jste nemocný. Bohužel máte tolik peněz, že si toto můžete dovolit oproti většině lidí dobře zaplatit. Takže na vás osobně to bohužel, tato vaše opatření prostě nedopadnou. Ale dopadnou na celé zdravotnictví. Dopadnou na záchranku, dopadnou na nemocnice, dopadnou na ty nejtěžší pacienty.

Já od vás tady chci slyšet jasnou odpověď. Kdo vykompenzuje propad zhruba čtyř miliard příští rok ve zdravotnictví, který tímto způsobíte. Nikdy a nikde jste na to neodpověděl. A já jsem přesvědčen, že tu odpověď nezná ani ministr zdravotnictví. On se vás bojí, proto jste si ho vybral. Je to tichý korektní pán. Stačí na něj houknout, on zaleze, řekne: Nojo, no, čtyři miliardy mi budou scházet, no co se dá dělat, tak ono se to zdravotnictví s tím musí nějakým způsobem vypořádat. S tím už se nevypořádáme. Už dnes se zdravotní pojišťovny začínají propadat do dluhů. A je to vaše zodpovědnost.

A už dnes se většina nemocnic propadla do dluhů - a je to také vaše zodpovědnost. Takže nečekám od vás tady odpověď na ty kraje, ale čekám tady od vás odpověď - a skutečně kvalifikovanou odpověď, jak vykryjete čtyřmiliardový propad ve zdravotnictví, který tímto zdražením, tedy zvýšením DPH, způsobíte. Děkuji za pozornost.

Více:
Premiér Nečas: Když šetří stát, šetří i poplatník

##PROFIL 236##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…