Seďa (ČSSD): Realita versus ideály z pohledu Věcí veřejných

01.04.2012 17:41

Velmi rád se shodnu s představiteli Věcí veřejných (VV), že největším problémem, který dokonce ohrožuje samotnou demokratickou podstatu České republiky je korupce. Poslední kauzy členů vládní koalice tento názor pouze potvrzují. Proto by bylo záhodno, aby VV konečně začaly plnit svůj politický program, právě s ohledem na boj proti korupci.

Seďa (ČSSD): Realita versus ideály z pohledu Věcí veřejných
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Protikorupční opatření obsažené v programu této politické strany, díky nimž se staly Věci veřejné parlamentní a dokonce vládní stranou, zůstaly z velké části pouze na papíře. Rozumím tomu, že VV nevládnou samy, dovolím si poznamenat naštěstí, tudíž nemohly prosadit celý protikorupční program. Nicméně dám pár příkladů, že existují velké rozpora mezi politickými ideály VV a její realitou.

Příklad první, zavedení testů korupční odolnosti politiků a státních úředníků, nulová tolerance vůči korupci, zprůhlednění příjmů politiků. Nic z těchto cílů se nesplnilo a opak je pravdou. Šéf poslaneckého klubu VV společně s bývalými politiky této strany jsou u soudu z podezření na korupční jednání. Jsou vyšetřováni téměř všichni členové vrcholového vedení VV a jejich poslanci. Postupně se zveřejňují tajné nahrávky, které odhalují pravou tvář jejich politiky.

Příklad druhý, zprůhlednění financování kampaní, stanovení pravidel pro financování politických stran, zrušení akcií na doručitele. Dnes se ukazuje, že nejenže VV nepodpořily zrušení anonymních akcií, ale namísto toho dokonce přijímají finanční dary od firem, které mají akcie na doručitele a sídlo v daňových rájích.

Příklad třetí, podpora odborného a materiálového zázemí Policie ČR, zřízení speciálního protikorupčního soudu, posílení institutu spolupracujícího svědka, zákona o státní službě. Opět nic z toho nebylo naplněno, a to přesto, že předseda VV R.John byl ministrem vnitra. VV nepodpořily zákonnou úpravu v trestním zákoníku o účinné lítosti ve věci korupce, oddálily účinnost zákona o státní službě a jako člen vládní koalice podporují rozpočtové škrty u české policie.

Pro objektivitu je nutno uvést, že sice zákonem o veřejných zakázkách se snížily finanční limity, ale celý systém nebude více transparentnější, ale právě naopak. Taktéž je otázkou, zda VV podpoří opoziční návrhy na zavedení finančních limitů pro předvolební kampaně, zda podpoří posílení pravomocí NKÚ a jak se samy vypořádají s dnešním financováním své politické strany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…