Sobotka (ČSSD): Pane premiére, vítejte na palubě kritiků sKaret

11.05.2013 9:02

Projev v PS PČR k sKartám.

Sobotka (ČSSD): Pane premiére, vítejte na palubě kritiků sKaret
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

 

Pane premiére, když jsme tady u těch reakcí a rozhořčených reakcí občanů. Já jsem obdržel velké množství dopisů v reakci na výrok vašeho bývalého ministra práce a sociálních věcí Drábka, který se nedávno nechal slyšet v tom smyslu, že pokud budou zrušeny sKarty, tak náklady, které s tím budou spojeny, by měli zaplatit ti, kteří prosadili jejich zrušení. 
 
Musím říci, že to je výrok, který mě nenechává klidným, jestliže váš bývalý ministr hovoří o tom, že tady jsou jakási rizika pro státní rozpočet. Tak se vás musím zeptat, jestli je tady k dispozici analýza toho, jaké negativní dopady na státní rozpočet bude mít zrušení sKaret. Chci se zeptat, zda vláda v okamžiku, kdy projekt schvalovala, věděla, že jsou tady rizika nějakého negativního dopadu na státní rozpočet, pokud by se kdokoli další, např. kterákoli další vláda, demokraticky rozhodla, že sKarty zruší. Já myslím, že to je docela vážný problém a bylo by dobře, kdyby vláda na rovinu řekla, jaké nebezpečí tady je, protože s tím nebezpečím se koneckonců může potýkat i příští vláda.
 
Jinak bych chtěl, pane premiére, ve zbylém čase ocenit vaši názorovou pružnost, protože poté, kdy vaše vláda a vy sám osobně jste prosadil projekt sKaret, tak jste měl odvahu se relativně nedávno přidat k názoru sociální demokracie a podpořil jste zrušení tohoto projektu tak, jak to dlouhodobě požaduje opozice, jak to požadují zdravotně postižení, jak to požadují organizace seniorů a dalších občanů, kteří se cítí být tím projektem poškozeni a diskriminováni. Já si myslím, že to je správný obrat ve vaší politice. Vítám vás na palubě kritiků sKarty. Já bych teď jenom požádal o to, aby to vláda provedla způsobem, který nezatíží veřejné rozpočty, a abyste si vyjasnil s panem ministrem Drábkem, co má na mysli, když hovoří o tom, že jsou tady finanční rizika, která by mohla zatížit stát. A bylo by dobře, kdybyste se podívali na smlouvu, kterou vaše vláda podepsala s Českou spořitelnou.
 
Děkuji.
 
Já bych chtěl zdůraznit, že jsem bohužel neobdržel odpověď na svoji otázku, jestli vláda má analýzu rizik, které spočívají v ukončení projektu sKarty a zřejmě vyplývají ze smluv, které byly uzavřeny na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Protože je to bývalý ministr práce a sociálních věcí, bývalý několikaletý ministr vlády Petra Nečase, který hovoří o tom, že náklady by měli uhradit ti, kdo chtějí kartu zrušit. Tak jestliže pan Drábek říká, že jsou tady nějaké náklady, tak já se ptám, kde jsou, v jakém rozsahu, jak vlastně vznikly a kdo je ve skutečnosti bude platit, pokud se sKarty tak, jak byly zavedeny vládou Petra Nečase, zruší.
 
A ještě otázku sKaret a toho, co vláda věděla - nevěděla... Premiér má pravomoc jmenovat ministra, navrhnout jeho jmenování, má pravomoc navrhnout jeho odvolání. My jsme tady opakovaně na půdě Poslanecké sněmovny jasně poukazovali na chyby, které se odehrávají na Ministerstvu práce a sociálních věcí - pan premiér nereagoval. Nereagoval řadu měsíců (předsedající upozorňuje na čas) a možná tohle je důsledek jeho pasivního přístupu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: EU? Dnes už nesoutěžíme ve druhé lize. Inspirujeme ostatní

8:14 Premiér Fiala: EU? Dnes už nesoutěžíme ve druhé lize. Inspirujeme ostatní

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k našemu členství v EU.