Špidla (ČSSD): Vládní návrh zákona o Šumavě je sporný a neřeší problém

12.05.2013 7:35

Česká strana sociálně demokratická považuje Národní park Šumava z pohledu ochrany životního prostředí za zcela mimořádné území, jehož význam přesahuje hranice České republiky.

Špidla (ČSSD): Vládní návrh zákona o Šumavě je sporný a neřeší problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Dlouhodobé zachování jeho přírodní hodnoty považuje za celonárodní zájem. Proto řešení tohoto problému v Parlamentu České republiky věnuje mimořádnou pozornost.

V současném okamžiku jsou na stole dva návrhy o Národním parku Šumava, první z dílny Ministerstva životního prostředí, druhý z dílny Plzeňského kraje. Zákonodárci tak nyní stojí před značně obtížným úkolem, jak zajistit zájem ochrany životního prostředí a současně jej uvést do souladu s ostatními oprávněnými zájmy na tomto rozsáhlém území.

Současná verze vládního návrhu bohužel ze žádného hlediska neodpovídá významnosti problému spojeného s Národním parkem Šumava. Mění většinu území Národního parku z pohledu ochrany přírody na chráněnou krajinnou oblast. A to považuje sociální demokracie za opravdu chabý výsledek.

Vládní návrh zároveň nebyl řádně legislativně projednán, a to bych se u vládních předloh nemělo stávat. Neprošel mimo jiné schválením legislativní rady Vlády ČR. Proto jsou v něm podle názoru mnohých renomovaných expertů hrubé a neopravitelné legislativní chyby. Za spornou lze považovat i soulad s Ústavou České republiky.

Vládní předloha tedy nepředstavuje spolehlivou základnu pro projednání tak důležité věci zákonodárným sborem.

Jistou výhodou je, že se v současné době ve Sněmovně nachází Plzeňská předloha, která bohužel také není dokonalá a vyžaduje ještě poměrně velmi mnoho obtížné a citlivé práce, aby odpovídala očekáváním a významnosti svého zadání. Přesto je vhodnější základnou a dává naději na dosažení potřebného konsensu v této pro zájmy státu významné otázce. Národní park Šumava považuji za katedrálu svatého Víta České ochrany životního prostředí. Pevně věřím, že se tak Šumava konečně, jak doufám dočká dobrého zákona, který nezbytně ke svému rozvoji potřebuje.

Vladimír Špidla, stínový ministr životního prostředí za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.