Stanjura: D8 je prioritou, ŘSD má všechna povolení k dokončení stavby

05.04.2013 21:56

Ve čtvrtek 4. dubna se v obci Velemín uskutečnilo setkání ministra dopravy Zbyňka Stanjury se zástupci samosprávy a státní správy. Hlavním tématem setkání byla dostavba dálnice D8 přes České středohoří v úseku Bílinka – Řehlovice.

Stanjura: D8 je prioritou, ŘSD má všechna povolení k dokončení stavby
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Ministr dopravy přítomné informoval, že pro tento úsek D8 v délce 12,3 km má stavebník, tj. Ředitelství silnic a dálnic, k dispozici všechna potřebná povolení. Pokud stavbu nebudou komplikovat soudní spory, předpokládá Ministerstvo dopravy její dokončení v červnu 2015.

Dostavba dálnice D8 v úseku Bílinka – Řehlovice bude financována z národních zdrojů. V rozpočtu SFDI jsou pro rok 2013 vyčleněny dostatečné finanční prostředky ve výši téměř

1,7 miliard korun. Finanční krytí pro roky 2014 a 2015 bude zajištěno při zpracovávání rozpočtu SFDI pro následující období. „Pro resort dopravy je dostavba D8 prioritou. Ministerstvo učiní veškeré kroky k tomu, aby na tuto stavbu byly zajištěny potřebné finance a mohla být rychle dokončena. Věřím, že se tím uleví občanům obcí na stávajících objízdných trasách a celkově se zlepší dopravní situace v regionu,“ řekl ministr dopravy. Dodal, že předpokládaným termínem dokončení dálnice je červen 2015. „Rozhodování soudů ale ministerstvo samozřejmě ovlivnit nemůže,“ podotkl ministr.

Stavba dálnice D8 v úseku Lovosice – Řehlovice je v části mezi mimoúrovňovou křižovatkou (MÚK) Lovosice a MÚK Bílinka dokončena a od 14. května 2012 je provozována v režimu předčasného užívání. Na zbývajícím úseku mezi MÚK Bílinka a MÚK Řehlovice stavební práce probíhají. Před dokončením jsou pak významné stavební objekty, které byly povolovány samostatně – most Opárno, most Dobkovičky a tunely Prackovice a Radejčín. Naopak pro část stavby mezi tunelem Radejčín a MÚK Řehlovice nabylo stavební povolení právní moci až po

5. květnu 2012. Vzhledem k této skutečnosti, a také s ohledem na časovou a technologickou náročnost MÚK v Řehlovicích či dálničního mostu mezi tunely Prackovice a Radejčín, předpokládá MD dokončení celé stavby v červnu 2015.

Termín dokončení však může být do jisté míry ovlivněn i soudními spory, které byly a v současné době stále jsou v souvislosti s dostavbou dálnice D8 vedeny. Přestože jsou podanými žalobami občanských sdružení napadena všechna klíčová i méně významná stavební povolení, probíhající soudní řízení nemají aktuálně vliv na realizaci stavby, neboť správní soudy podaným žalobám nepřiznaly odkladný účinek. Pokud by však na základě podaných žalob, resp. kasačních stížností, soudy rozhodly o zrušení některých napadených rozhodnutí správních orgánů, může mít tato skutečnost dopad na předpokládaný termín dokončení stavby D8 Lovosice – Řehlovice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Výpověď by měl dostat především premiér

22:01 Zaorálek (SOCDEM): Výpověď by měl dostat především premiér

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu