Štětina (VV): Tato koalice nestojí na amalgámových plombách

02.06.2011 16:38

Věci veřejné na včerejším jednání K9 uhájily amalgámové plomby "zdarma".

Štětina (VV): Tato koalice nestojí na amalgámových plombách

„Moje nadsázka, že tato koalice nestojí na plombách, stejně jako Rakousko-Uhersko nestálo na klystýru, se potvrdila a koalice se dohodla docela rozumně," s úsměvem zhodnotil včerejší jednání K9 zdravotnický expert a poslanec VV Jiří Štětina. „Argumentoval jsem tím, že amalgámové plomby jsou součástí standardu. Nakonec se předkladatel rozhodl tento bod z návrhu vyjmout a odložit, a tím jsme se posunuli dál," doplnil poslanec.

Vyjednavači koaličních stran se shodli také na tom, že v příštích letech vzroste finanční spoluúčast pacientů. VV od počátku tvrdily, že se reforma musí týkat všech hráčů, kteří se na zdravotnictví podílejí, tedy pojišťoven, zdravotnických zařízení i pacientů. „Dohodli jsme se, že spoluúčast bude řízená tak, aby její dopad na občany nebyl tak velký. Příští rok tedy naroste o jeden procentní bod, další dva roky o dva procentní body, dohromady o 5 procent a k roku 2014 by měla být vcelku 22 procent," řekl Jiří Štětina s tím, že na druhé straně bude stát ve stejné, 5 procentní výši hledat i úspory uvnitř systému. „To se ale v žádném případě nebude týkat mzdových nákladů. Je třeba zdůraznit, že koalice má zájem na tom, aby se zvyšovaly platy všem pracovníkům ve zdravotnictví, nejen lékařům," zdůrazňil Štětina.

Věci veřejné původně stály o to, aby materiál, který předložil ministr Leoš Heger, řešil nový zákon. „Nakonec jsme se vzájemně přesvědčili o tom, že složitý legislativní proces by reformu oddálil. Proto jsme se shodli, že oněch 16 bodů bude mít formu Komplexního pozměňovacího návrhu k zákonu č. 48," uvedl Jiří Štětina s tím, že se vyjednavači dohodli podat ho do sněmovny ve druhém týdnu červnového zasedání poslanců tak, aby zejména Věci veřejné mohly své případné požadavky doplnit. „VV například chybí silnější role jakéhosi hlídače, regulátora zodpovědného za vývoj zdravotnictví. Na jedné straně je správně odpolitizovat správní rady pojišťoven, na druhé straně by se stát neměl vzdávat své zodpovědnosti za řízení systému zdravotnictví. Myslíme si také, že by zdravotnická zařízení měla mít možnost nakupovat léky a zdravotnický materiál na elektronických burzách," zmínil Jiří Štětina.

Podle jeho slov K9 projednaný návrh představuje první etapu zdravotnické reformy. Následovat musejí další základní zákony, například zákon o zdravotnických službách a o specifických službách. „Bylo přislíbeno, že i další důležitý reformní zákon - o zdravotnické záchranné službě bude připravený do vlády do konce června," doplnil poslanec Jiří Štětina.

Čtěte také:
Engel: Šmucler a Chrenek chtěli ovládnout zdravotnictví. A nevyšlo to
Roman Šmucler odhalil, proč ho TOPka nechtěla
Nekuřte, nebudeme vám léčit rakovinu. Rath a Heger o čištění zubů
Kdo se nestará o zuby, plomby si zaplatí
 

Dotaz Jiřímu Štětinovi můžete položit ZDE

##PROFIL 1999##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…