Suverenita odmítá návrh na pozastavení činnosti Strany svobodných občanů

16.05.2013 12:38

Návrh Poslanecké sněmovny vládě na pozastavení činnost Strany svobodných občanů považujeme za porušení práva na svobodu sdružování v politických stranách a hnutích, zaručený Ústavou České republiky.

Suverenita odmítá návrh na pozastavení činnosti Strany svobodných občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková

Suverenita za všech okolností ctí právní stát a dodržování zákonů, a odmítá zneužívání práva jako prostředku likvidace nepohodlných politických konkurentů. Je smutné, že k takovému kroku se uchylují poslanci parlamentních stran.

Suverenita považuje za nezpochybnitelné, že i v případě výroční zprávy, předkládané politickými stranami Poslanecké sněmovně, platí analogicky obecná právní zásada o počítání času. Tedy pokud připadá poslední den lhůty na den pracovního klidu, počítá se jako tento poslední den nejbližší pracovní den. Zákon o politických stranách a hnutích žádné zvláštní ustanovení, které by tuto zásadu prolamovalo nemá. A protože posledním dnem lhůty je 1.duben, který byl v letošním roce Velikonočním pondělím, připadl konec lhůty na nejbližší pracovní den, tedy na 2.duben. V tento den Strana svobodných občanů svou výroční zprávu předložila.

Suverenita žádá proto vládu České republiky, aby návrhu Poslanecké sněmovny nevyhověla a návrh na pozastavení činnosti Strany svobodných občanů  Nejvyššímu správnímu soudu nepodala. Apelujeme na politické strany zastoupené ve vládě, aby prokázaly, že jednají demokraticky, a s úctou k právním zásadám civilizovaného světa. Suverenita chce věřit tomu, že se na vládní úrovni nebude opakovat parlamentní zvůle, ani se v tomto případě neprosadí svérázný výklad zákona ze strany ministerstva vnitra, které výrazně poškodilo kandidátku Suverenity v prezidentských volbách.

JUDr. Václav Musílek
místopředseda Suverenity (SBB)     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Suverenita - blok Jany Bobošíkové

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.