ÚOHS: Česká pošta „ušila“ zakázku na míru

15.04.2010 23:01

Úřad zrušil zakázku České pošty na nákup dodávek

ÚOHS:  Česká pošta „ušila“ zakázku na míru

Úřad zrušil zakázku České pošty na nákup dodávek, proti rozhodnutí byl podán rozklad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil svým prvostupňovým rozhodnutím z 29. března 2010 veřejnou zakázku státního podniku Česká pošta na nákup dodávkových automobilů. ÚOHS zjistil v zadávací dokumentaci hned několik závažných nedostatků. Proti rozhodnutí byl podán rozklad a bude jej tedy ve druhém stupni posuzovat předseda Úřadu Petr Rafaj.

Úřad zahájil správní řízení ve věci rámcové smlouvy na „Automobily N1 dodávky 6 - 14 m3" na návrh uchazeče, který byl ze zakázky vyloučen pro nesplnění kvalifikace. ÚOHS následně shledal, že zadavatel porušil zákon o veřejných zakázkách zejména ve vymezení předmětu zakázky, vymezení požadovaných kvalifikačních předpokladů a ve stanovení hodnotícího kritéria.

Česká pošta pochybila, když v zadávacích podmínkách stanovila, že v rámci plnění jednotlivých zakázek zadávaných na základě rámcové smlouvy se mohou měnit požadavky na technické parametry kupovaných vozů. Fakticky si tak zadavatel vyhradil právo odebírat i vozidla jiných parametrů, než která byla vymezena v zadávací dokumentaci. Toto ustanovení je zásadním porušením zákona o veřejných zakázkách a mohlo podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Zadavatel dále požadoval, aby uchazeči doložili seznam významných dlouhodobých dodávek vozidel obdobného typu pro jednoho objednatele v letech 2006-2008. Požadavek na realizaci referenční zakázky jednomu objednateli je přitom v případě postupných dodávek na základě rámcové smlouvy nepřiměřený, neboť dodavatel by mohl prokázat splnění odpovídající kvalifikace i více dodávkami probíhajícími v jeden časový okamžik více objednatelům.

Při hodnocení ekonomické výhodnosti nabídky zadavatel posuzoval výši nabídkové ceny, maximální termín dodání vozidel a kvalitu plánu organizace plnění zakázky. Nabídková cena měla mj. uvádět i cenu za 50 kusů vozidel od každého ze sedmi typů požadovaných automobilů. Tento požadavek byl nicméně v rozporu s předpokládaným počtem odebraných vozidel, neboť u některých typů zadavatel předpokládá odebrání výrazně menšího počtu kusů.

Uchazeči o zakázku tak oceňovali objem dodávek, který ve skutečnosti nebudou realizovat, a výše nabídkové ceny tedy nebude odpovídat reálnému odběru. Cena za dva kusy automobilů může být v konečném důsledku jiná, než cena za 50 kusů vozidel, neboť se v ní nemusejí projevit množstevní slevy a jiné faktory. Takto zvolené hodnotící kritérium tedy nevyjadřuje ekonomickou výhodnost nabídek.

Vzhledem k rozsahu pochybení nalezených v zadávací dokumentaci nemohl Úřad přistoupit pouze ke zrušení rozhodnutí zadavatele o vyloučení jednoho z uchazečů a pro zajištění transparentnosti musel zrušit zadávací řízení jako celek.

Dále čtěte:
Interpelace na Pecinu: Proč se na poště nedá platit kreditkou?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ÚOHS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu