Blokovali dopravu. Tak na ně nastoupila policejní přesila. A pak dav

28.04.2024 9:05

Klimaaktivisté z hnutí Poslední generace v pátek blokovali most v Drážďanech. Provoz na silnici byl obnoven až po několika hodinách. Na místě zasahovalo 74 policistů. „Kašlat na klima!" vzkazují aktivistům naštvaní Němci.

Blokovali dopravu. Tak na ně nastoupila policejní přesila. A pak dav
Foto: Repro: X
Popisek: Klimaaktivisté z hnutí Poslední generace blokují most v Drážďanech

Skupina na ochranu klimatu Poslední generace (Letzte Generation) v pátek blokovala most Carolsbrücke v německých Drážďanech. Podle policie se v sobotu na náměstí Carolaplatz a k mostu Carolsbrücke vydalo asi 31 aktivistů po předchozím setkání, které se konalo nedaleko. Tam si sedli na vozovku a zablokovali dopravu. Krátce poté se k nim přidalo několik cyklistů.

Jízdní pruhy přes most ve směru na Neustadt byly zablokovány lidmi sedícími na mostě. Policie žádala řidiče se znalostí místních poměrů, aby se oblasti vyhnuli, informuje lokální deník Dresden Neuste Nachrichten.

Ekologičtí aktivisté se sešli kolem dvanácté hodiny v poledne, do 13:00 hodin trvaly projevy. Aktivisté pak blokovali silnici téměř hodinu. Až okolo 14:00 hodiny začala blokádu rozbíjet policie. Provoz byl obnoven krátce po třetí hodině odpolední.

Podle reportérů na místě policisté během zásahu nejprve vydali nejméně tři varování. Když se aktivisté i přes opakované výzvy z ulice nehnuli, začali je policisté odnášet. Přikázali jim odejít a vzali si jejich osobní údaje.

Proti některým z účastníků bylo kvůli nátlaku a porušení shromažďovacího zákona zahájeno předběžné řízení. Následně byli vykázáni z oblasti. Žena ve věku 34 let a dva muži ve věku 19 a 23 let odmítli odejít a byli dočasně zadrženi policií. Ta nyní prověřuje náklady na událost, které mohou být účtovány 31 osobám.

Podle mluvčího policie bylo nasazeno 74 policistů, píše německý deník Die Zeit.

Klimatická skupina již dříve vyzvala k „neposlušnému shromáždění" pod heslem „Demokracie potřebuje poctivost".

„Neposlušná shromáždění" jsou součástí nové strategie Poslední generace. Podle klimatické skupiny se jedná o pokojné pouliční blokády za účasti mnoha lidí.

„Právě včera vláda rozmělnila zákon o ochraně klimatu, aby zakryla své selhání. Už nás nebaví poslouchat pořád dokola ty samé pohádky. Zůstáváme neposlušní. Vy také?“ hlásila Poslední generace na svém účtu sociální sítě X.

Skupina se pochlubila jak fotkami shromáždění, tak sezení na silnici nebo i odnášením jednoho z jejích příslušníků policií.

Další shromáždění se má dle informací zveřejněných na oficiálních internetových stránkách Poslední generace konat 4. května v Mnichově, další pak 18. května ve Stuttgartu a Lipsku.

„Můžete se k nám připojit, ať už na chodníku nebo na ulici – budeme společně bojovat za spravedlnost. Mnozí z nás také zůstanou na ulici, pokud nás policie požádá, abychom odešli. Policie pak tyto lidi pravděpodobně odvede. Vy se rozhodněte, jak daleko chcete jít – a my jsme tu pro vás!“ informuje Poslední generace případné další zájemce o účast na shromážděních.

„Hezké počasí, lepící sezóna může začít,“ komentoval událost v Drážďanech uživatel X Thomas s odkazem na četné akce, kdy se příznivci hnutí za boj proti klimatickým změnám na silnice dokonce lepili vteřinovým lepidlem.

„Já myslel, že už silnice blokovat nechcete?“ ptal se zmateně Christian Schmidt. Pravděpodobně se však spletl. Začátkem ledna 2024 skupina avizovala, že už se nebude k silnicím lepit. Vteřinové lepidlo, které skupině zbylo, její příslušníci poté rozdávali kolemjdoucím.

Další z uživatelů X, Matthias Knorr, vyjádřil svou naději, že se Poslední generace k vteřinovému lepidlu znovu vrátí. „Doufám, že se opět začnete lepit... Pak budete moci být konečně zařazeni mezi ,zločinecké organizace',“ zadoufal Knorr.

Uživatel X Thomas Waechter Poslední generaci vzkázal silná slova: „Už nás nebaví snášet od vás zločinců stále stejné přestupky! Stále vás nenávidíme!“

„Kašlat na klima!“ přidal se i Michael Österle.

Další uživatel poté pod příspěvkem Poslední generace sdílel grafiku k pobavení. V řadě tam sedí tři opice a vedle nich aktivista z poslední generace.

První z opic zakrývající si pusu „nemluví“. Druhá opice, co si zakrývá oči, „nevidí“. Třetí opice s prsty v uších „neslyší“ a přilepený klimaaktivista vedle nich „nemyslí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…