Vaňhová: Podpora zaměstnanosti a tvorby nových pracovních míst je pro ČSSD prioritou

05.05.2012 21:18

Za jednu z klíčových priorit a největších výzev pro příští volební období označili sociální demokraté na dnešní Bilanční konferenci – Výsledky a perspektiva krajů v Plzni aktivní podporu zaměstnanosti, boj o zachování stávajících a pomoc při tvorbě nových pracovních příležitostí.

Vaňhová: Podpora zaměstnanosti a tvorby nových pracovních míst je pro ČSSD prioritou
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

„Kraje pod naším vedením už v uplynulých letech využívaly řadu nástrojů, které pomáhají snižovat nezaměstnanost a budeme tak s maximální energií činit i nadále s využitím aktualizovaných strategií.  Potřebujeme k tomu ale také součinnost vlády, úřadů práce a dalších institucí. Budeme na ně tlačit všemi prostředky, které máme,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, která je lídrem kandidátky ČSSD i pro nadcházející krajské volby.

Zejména v době, kdy se kvůli antisociální politice současné vlády neustále zhoršuje životní úroveň většiny obyvatel ČR, považuje sociální demokracie aktivní podporu zaměstnanosti za jeden z pilířů své politiky jak na centrální, tak na krajské úrovni. Kraje se v uplynulých letech soustředily především na dlouhodobé aktivity, které do regionů přinášejí stabilní pracovní příležitosti. Klíčovým prvkem úspěchu politiky zaměstnanosti je provázanost jednotlivých nástrojů a oblastí.

Významným nástrojem pro přilákání nových investorů a tím i pracovních příležitostí je vytvoření odpovídajících podmínek a právě proto si na rozdíl od vlády sociální demokracie velmi dobře uvědomuje důležitost investic do dopravní infrastruktury. Nezapomínáme ale ani na tvorbu rekvalifikačních programů, podporu začínajících podnikatelů i nová pracovní místa ve veřejném sektoru. „Kraje samy jsou významnými zaměstnavateli a zároveň důležitými činiteli ovlivňujícími trh práce. Nezbytná je permanentní a intenzivní komunikace mezi kraji, klíčovými zaměstnavateli a odbory. Kraj samozřejmě pomáhá rovněž investicemi, dotacemi a granty. Aby však na ně kraji zbývaly finanční prostředky, je nutné hospodařit úsporně a efektivně,“ řekl hejtman a lídr kandidátky ČSSD v Královéhradeckém kraji Lubomír Franc.

Pro všechny tyto oblasti je velmi důležité úspěšné čerpání prostředků z evropských fondů, ve kterém dosahují kraje mnohem lepší výsledky než současná vláda, která kvůli nekvalitním projektům nechá zřejmě propadnout desítky miliard korun. Kraje rozvíjí spolupráci také se soukromými investory, kteří se staví zodpovědně k rozvoji kraje a podpoře místní ekonomiky, tedy zejména vytvářením nových pracovních příležitostí. Mimořádně významnou součástí snahy o snižování nezaměstnanosti a zároveň i výzvou do budoucna je zintenzivnění činnosti na poli zahraničně-ekonomických aktivit s cílem přilákat do krajů nové investory a rovněž nalézt nové trhy pro možnost exportu českých zaměstnavatelů.

Důležitou oblastí, které se sociální demokracie v krajích již věnuje a hodlá se na ni soustředit i v následujících letech, je provázanost systému školství a následného zaměstnávání. „Musíme i nadále pracovat na zvýšení dostupnosti a kvality vzdělávání a jeho maximálním přizpůsobení potřebám

zaměstnavatelů. Kraj může pomoci také s vytvářením pracovních příležitostí u vhodných zaměstnavatelů za účelem získaní praxe,“ připomněla hejtmanka Jana Vaňhová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…