Vít Bárta: Konec reforem?

08.06.2012 19:19

Z deníku Víta Bárty

Vít Bárta: Konec reforem?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Včera jsem ve svém deníku kritizoval ministra zdravotnictví Leoše Hegera za to, že jeho rezort nutně potřebuje reformu a řádnou kontrolu nákladů.
Zrovna v době, kdy v Poslanecké sněmovně probíhaly interpelace na premiéra a ministry, proběhla tisková konference ministra školství Fialy. Na té oznámil, jak bude pokračovat reforma vysokého školství.

Shrnuto do tří slov: reforma se ruší! Změny, na které české vysoké školství čeká už od roku 1998, tedy 14 let (!), se budou přepracovávat. Přeloženo z ministerského slangu, žádné změny nebudou. To je druhá rána, kterou české školství od této vlády dostalo. Jednak mu ministr Kalousek vytrvale pouští žilou a snižuje mu rozpočet a jednak nejsou odbourávány vnitřní neefektivity a plýtvání. Už to relativní málo, co se na školství dává, není využíváno efektivně. Školství a vzdělávání je přitom naprosto klíčový rezort pro konkurenceschopnost ČR a pro její hospodářský růst.

Pro mě jsou včerejší události utvrzením v tom, že vláda ztrácí reformní odvahu. Ministr zdravotnictví přizná, že nešetří, protože je to „citlivé politické téma“. Ministr školství zastavuje reformu terciárního vzdělávání a změny posouvá na neurčito.

Hodnocení je jasné, blíží se volby. Odvaha koaličních politiků se rozplývá jak pára nad hrncem. Bohužel na to doplatí všichni občané naší země. Co tato vláda proplýtvá a zaspí na reformách, to budeme platit my všichni. Ať už na vyšších daních nebo na budoucí prosperitě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.