Vysloužil: Věřím, že bude vyvozena odpovědnost jednotlivých aktérů kauzy IZIP

11.05.2012 18:50

Ministr zdravotnictví se dohodl s panem premiérem o ukončení projektu internetových zdravotních knížek IZIP.

Vysloužil: Věřím, že bude vyvozena odpovědnost jednotlivých aktérů kauzy IZIP
Foto: Archiv
Popisek: Poslanec Radim Vysloužil

Nemohu, než s tímto rozhodnutím souhlasit. Už dlouhou dobu upozorňuji, z pozice člena dozorčí rady VZP, na ekonomickou neefektivitu celého projektu. Za dlouhých deset let totiž nepřinesl žádné úspory, pouze polykal další a další prostředky.

Celou dobu jsem kritizoval, že elektronické knížky zajišťovala firma s neprůhlednou vlastnickou strukturou. Také jsem poukazoval na to, že peníze pouze protékaly touto společností do dalších neprůhledných firem a firma IZIP byla pouze prázdnou schránkou.

Všeobecná zdravotní pojišťovna do IZIPu investovala přes 1,8 mld. Kč, přínos projektu však není žádný. VZP sice nakoupila majoritní podíl ve společnosti IZIP, ukončením tohoto projektu VZP dle smlouvy ztrácí akcie společnosti. I přesto si myslím, že ukončení projektu je to nejlepší, co může VZP udělat. Rozhodnutí o ukončení projektu musí členové Správní rady VZP odhlasovat do konce června, aby smlouva byla ukončena ke konci tohoto roku. Věřím, že to většina z nich opravdu udělá.

Nezbývá, než doufat, že zkušenost se zdravotními knížkami IZIP nepohřbí elektronizaci zdravotnictví, která je důležitá pro zlepšení jeho kvality a snížení plýtvání. V některých zdravotních pojišťovnách je zavedena elektronizace již několik let a to za nesrovnatelně nižší náklady a projekty fungují.

Radim Vysloužil, poslanec Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…