Vystrčil (ODS): Chyba v zákonu o evidenci obyvatel může způsobit exekuci

05.05.2012 20:30

Senátor Vystrčil měnil zákony, spolupracoval s odbory i sbíral hračky

Vystrčil (ODS): Chyba v zákonu o evidenci obyvatel může způsobit exekuci
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

Nepříjemnosti s exekucemi na neznámé spolubydlící, řešení společného problému zaměstnanců a zaměstnavatele při smlouvách na dobu určitou, ale třeba i neformální sdružení senátorů - přátel Podkarpatské Rusi či rekapitulace práce senátorské kanceláře v uplynulém roce. To byla témata výroční tiskové konference senátora za Jihlavsko a Dačicko Miloše Vystrčila.

Senátor shrnul uplynulý rok z pohledu své práce do výroční zprávy. Lidé se v ní mohou dočíst nejen o jednotlivých stanoviscích a vystoupeních Miloše Vystrčila k projednávané legislativě, ale také o senátorových aktivitách přímo ve volebním obvodu. "Mým záměrem je, aby nejen média, ale doslova každý, kdo má zájem, našel tyto souhrnné informace na jednom místě a nemusel je pracně dohledávat v elektronickém archivu senátu, či na mých stránkách," přiblížil Miloš Vystrčil.

Dalším z témat byla chyba v zákonu o evidenci obyvatel, kterou se Miloš Vystrčil již několik měsíců snaží ve spolupráci s magistráty Jihlavy a Frýdku-Místku a senátorkou  Evou Richtrovou napravit. V adrese trvalého pobytu totiž není v případě bytových domů evidováno číslo bytu a ani sám majitel bytu tak nemá možnost zjistit, kdo je v jeho bytu k trvalému pobytu přihlášen. Jedním z důsledků pak mohou například být zahájené exekuce na majetek vlastníka bytu, který nemá s dlužníkem nic společného. "Naším cílem je přesvědčit ministerstvo vnitra o nutnosti tento zákon co nejrychleji upravit," řekl senátor Vystrčil.

Spolu s odboráři z jihlavského BOSCHe se Miloš Vystrčil také snaží o úpravu zákoníku práce. Podle aktuálního znění totiž není možné, aby se zaměstnavatel a zaměstnanec po souhlasu odborů či úřadu práce dohodli na opakovaném uzavření pracovní smlouvy na dobu určitou. To může do budoucna přinést velké problémy zejména zaměstnancům samotným. "Tato možnost v dřívějším znění zákoníku práce byla a nyní z něj zmizela. Přitom jde nové znění přímo proti zájmům samotných zaměstnanců, o čemž svědčí i fakt, že na nápravě se mnou odboráři intenzivně spolupracují," popsal Miloš Vystrčil s tím, že ministerstvo práce změnu zákoníku, resp. návrat ke staršímu znění slíbilo, jestliže bude mít souhlas svazu zaměstnavatelů a odborů.

Ke spíše neformálním aktivitám Miloše Vystrčila patřilo v uplynulém roce založení senátorského Sdružení přátel Zakarpatské oblastí Ukrajiny. Jde o volné uskupení bez právní subjektivity, které se snaží najít nějaké formy pomoci východnímu regionu. "Se Zakarpatskou oblastí jsme v březnu podepsali memorandum o spolupráci a dnes se rýsuje první menší projekt. Každý senátor najde ve svém obvodu základní školu, jejíž žáci by byli ochotní věnovat hračky dětem v Podkarpatí. Pokud se to podaří, hračky by na východ mohly putovat před Vánoci," řekl Vystrčil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…