Generál: Válka není zájem Trumpa. Ovlivňování voleb Ruskem? Toto se zamlčuje. A je zde jasné vyjádření

14.12.2016 8:12

ROZHOVOR Absolutní ignorace a absolutní nekomunikace mezi takovými velmocemi, jako jsou Spojené státy americké a Ruská federace, jsou podle exministra obrany generála Miroslava Kostelky velkou chybou. „Zájmy Spojených států budou pro nového amerického prezidenta Donalda Trumpa určitě na prvním místě, ale v zájmu Spojených států ani jejich obyvatel není vyvolání války, jak by si mnozí možná i přáli,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz exministr a bývalý velvyslanec České republiky v Rusku Miroslav Kostelka.

Generál: Válka není zájem Trumpa. Ovlivňování voleb Ruskem? Toto se zamlčuje. A je zde jasné vyjádření
Foto: army.cz
Popisek: Generál Miroslav Kostelka v době jmenování ministrem obrany

Kancelář ředitele národních zpravodajských služeb Spojených států zpochybnila závěr Ústřední zpravodajské služby CIA, že nedávné prezidentské volby v USA ovlivnili ve prospěch Donalda Trumpa ruští hackeři. Překvapilo vás, že se závěry takovýchto institucí rozcházejí?

Celé volební klání ve Spojených státech bylo velmi zvláštní. Tam určitě hrály různou roli různé organizace a různý vztah ke kandidátům. Ať už to bylo to, že došlo, podle mého názoru bohužel, k odstavení Sanderse na straně demokratických kandidátů, což vedlo k boji Clintonové proti Trumpovi. Podle toho, co předvedla média a zřejmě i různé organizace, se zdá, že většina z nich zřejmě fandila Clintonové. A pak z toho vyplynulo to velké překvapení, že vyhrál Trump. Podle mého názoru je to dobře.

Vy se tedy přikláníte k názoru prezidenta Miloše Zemana i exprezidenta Václava Klause, že Donald Trump byl lepší alternativou?

Ano, protože podle toho, co se objevuje v různých médiích, ani ne tak východních, které si toho souboje moc nevšímaly, ale v těch západních, na jejich analytických serverech, když třeba čtu politologa a spisovatele Friedmana, který také spíš fandil Trumpovi než Clintonové, vidím, že v Americe nastal nový vítr a měl by tam převládnout. Nejde se přece držet jen toho, co nám vtloukají do hlavy média, protože ta bohužel mnohé zprávy podávají zkresleně nebo neobjektivně. Člověk, který má dost času a podívá se na různé zprávy a posoudí informace z různých zdrojů, vidí, že média jsou velmi mocná a ovlivňují názor lidí. Jenže ti už přestávají věřit tomu, co média říkají, protože už je toho příliš. Takže se ani nedivím, že vznikají nové organizace, nové strany nebo hnutí, jako jsou třeba Realisté.

Co jste říkal tomu, že CIA přišla s tvrzením, že Rusko ovlivnilo americké volby? Podle zprávy Kanceláře národních bezpečnostních služeb Spojených států není pochyb o tom, že ruští špióni nezaháleli, avšak nejsou důkazy o tom, že by jednali ve prospěch Donalda Trumpa a naopak v neprospěch poražené Hillary Clintonové.

Jak píše Reuters, pozice Kanceláře národních bezpečnostních služeb má odlišné stanovisko, není to vyloženě nesouhlas, ale jen nezastávají stejný názor. Uvádějí, že se CIA neopírá o důkazy, ale o výsledky nějaké analytické práce, takže je to tvrzení podle Kanceláře založeno na velmi vratkých základech. Proto asi vydali takové prohlášení. Samozřejmě se to setkalo s nesouhlasem některých republikánů, kteří chtějí nadále udržovat konfrontaci s Ruskou federací, vyjádřil se k tomu McCaine, nespokojen byl i šéf výboru pro zpravodajství Clapper, ten kritizoval, jak je možné, že se Kancelář národních bezpečnostních služeb rozchází se CIA.

Anketa

Zajdete o Vánocích do kostela?

41%
59%
hlasovalo: 5250 lidí

Bezpečnostní služby ale sehrály v amerických prezidentských volbách určitou roli, protože ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování James Comey krátce před volbami informoval Kongres o nejasném průběhu vyšetřování soukromé korespondence Hillary Clintonové. Nemohlo to ovlivnit volby v neprospěch Clintonové?

Ale pro takové vyjádření měl Federální úřad pro vyšetřování i podklady. Když se podíváte na internet, těch uniklých e-mailů Clintonové je takové množství, že není v silách jednoho člověka je analyzovat, ale některé e-maily jsou takové, že bych řekl, že se mohou dotýkat věcí, které nejsou veřejné. Takže pro takové vyjádření zřejmě měl ředitel Federálního úřadu nějaký důvod. Těžko do toho vidím, protože analyzovat to všechno nejde, ale nepředpokládám, že by si současnou situací, co říkají o Rusku, chtěli napravit reputaci, když znovu chtěli zahájit vyšetřování Clintonové.

Ale zdá se, že se nic neprokázalo, protože sám Comey později oznámil, že nově nalezené e-maily Clintonové z doby, kdy vedla americkou diplomacii, neukazují na žádné porušení zákonů, takže ji neplánuje stíhat. I Donald Trump po svém zvolení přestal mluvit o vyšetřování a stíhání Clintonové.

Asi je to i zásluhou Trumpa, který nechce vyhrotit situaci. Nakonec jsou potvrzeny výsledky voleb v těch dvou amerických státech, kde se přepočítávaly hlasy, takže zřejmě dnes nebo zítra bude Trump i federálně potvrzen prezidentem. Myslím, že tedy nemá zapotřebí, aby trval na nějakém obvinění Clintonové.

Donald Trump jmenuje ministrem obrany generála námořní pěchoty ve výslužbě Jamese Mattise. Bude prvním vojákem od roku 1950, který se stane ministrem obrany. Jak se na tuto volbu díváte?

Podle mého názoru to svědčí o tom, že snad převládne realistický názor na armádu. Nemyslím si, že by Mattis byl nějakým příznivcem Ruska. Podle mého názoru je to vlastenec, který bude podporovat americké národní zájmy stejně jako Trump, který říká, že národní zájmy jsou na prvním místě. Ale já osobně to velmi vítám, protože zároveň je to taková lekce různým lidem, kteří vykřikují, že civilní kontrola armády je víc než třeba osoba, která na tom resortu je.

Vy jste byl také ministrem obrany, byl jste také voják.

Také na mne plivali, že je porušena civilní kontrola ozbrojených sil. Jsem toho názoru, že je lepší dát do této funkce odpovědného vojáka, který trochu rozumí resortu, než civila, který tomu nerozumí a navíc ještě nemá vojáky rád, což se mnohdy může stát. V Americe platí zákon, že asi sedm let od ukončení aktivní služby by nikdo neměl jít do veřejných státních funkcí. Myslím si, že poslední voják, který byl v takové vysoké funkci, byl generál Powel jako státní sekretář a pak jako ministr zahraničních věcí. Zřejmě se Spojené státy odchýlily od situace, kdy se stal prezidentem Eisenhower.

Ministrem zahraničních věcí Spojených států má být Rex Tillerson, šéf ropné společnosti Exxon Mobil, který ale má vazby na Rusko, dokonce od ruského prezidenta Putina dostal vyznamenání. Myslíte si, že se teď změní vztahy Spojených států s Ruskem i dalšími zeměmi, třeba s Čínou?

Myslím, že Trumpovi bude víc překážet Čína než Rusko, zejména z hlediska obchodních vztahů. Také to dává jasně najevo. Ale věřím, že dojde ke zreálnění politiky, kdy za vše nebude moci Putin a Ruská federace, kdy se jasně a objektivně může říci, tohle dělají dobře, tohle špatně, v tomhle můžeme spolupracovat, v tomhle nemůžeme spolupracovat. Ale absolutní ignorace a absolutní nekomunikace mezi takovými velmocemi, jak jsou Spojené státy a Ruská federace, je podle mne velkou chybou. Znovu říkám, že zájmy Spojených států budou určitě na prvním místě, ale v zájmu Spojených států ani jejich obyvatel není vyvolání války, jak by si mnozí možná i přáli.

A je to i v zájmu Evropy? Protože pokud dojde například k větší spolupráci obou velmocí v konfliktu v Sýrii, může to znamenat, že by se alespoň z této oblasti snížila migrace do Evropy?

Migrace ze Středního východu začala po tzv. arabském jaru, já tomu říkám arabský podzim. Arabské jaro je spíš pro muslimské extremisty. Uklidnit situaci v Sýrii není možné jinak než na základě diplomatického řešení, pak by určitě migrace konkrétně z tohoto regionu zeslábla. Řada lidí se bude podle mého názoru do těchto oblastí i vracet, mnozí se už do oblastí osvobozených od Islámského státu vrací.

Myslíte, že by se po ukončení konfliktu v Sýrii mohla situace s migrací nějak zásadně zlepšit?

Tomu moc nevěřím, protože myslím, že do Evropy přišlo mnoho především ekonomických migrantů. Hlavně z Afriky.

A jaký bude mít Trump po nástupu do funkce vliv na mezinárodní situaci? Bude ten vliv podle vás spíš pozitivní, nebo negativní?

Nemám křišťálovou kouli. Něco jiného se vyhlašuje při předvolebních řečech, něco jiného je realita. Ani americký prezident ale není všemocný, podléhá různým tlakům. Politickým, lobbistickým a ty budou určitě veliké, takže si nedovolím říci, jak se změní svět. Mohu jen doufat, že dojde k určitému uvolnění napětí, které buď probíhá, nebo je na spadnutí, že už dál nebude pokračovat.

A byla by situace jiná v případě zvolení Hillary Clintonové?

Paní Clintonová vykonávala různé funkce už v minulosti, pamatuje si zejména dobu vládu svého manžela, George Bushe, Baracka Obamy, žije podle mne z těch klišé, která už jsou přežitá. A to by mohlo být nebezpečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…