Brno: Turistická sezona skončí koulením kola a otevřením podzemí

29.09.2010 19:15

Turistické minibusy, bezplatné prohlídky brněnských kostelů s průvodcem, prohlídka Staré radnice s návštěvou Mincmistrovského sklepa či páteční noční prohlídky věže Staré radnice, to jsou novinky, které obohatily právě končící turistickou sezonu v Brně.

Brno: Turistická sezona skončí koulením kola a otevřením podzemí

„Letošní turistickou sezonu můžeme hodnotit jako úspěšnou. Kvůli krizi jsme nemuseli žádné akce rušit, ke spokojenosti turistů i Brňanů aktivit spíše přibylo," s úsměvem konstatovala ředitelka Brněnského kulturního centra Monika Šimková.

Kolář Birk se dočkal pokračovatelů
Slavnostní zakončení úspěšné sezony proběhne v sobotu 2. října, a kdo se přijde podívat, nebude se nudit. Kolem 13. hodiny by měli protrhnout cílovou pásku umístěnou na nádvoří Staré radnice nejrychlejší účastníci sportovně-recesistické akce Koulení kola z Lednice do Brna. Již 5. ročník závodu inspirovaného pověstí o koláři Birkovi a brněnském kole připravil ve spolupráci s Brněnským kulturním centrem Klub českých turistů Kudrna. Závod startuje v 9 hodin z náměstí v Lednici. Tříčlenná družstva, kterých je letos 34, se budou snažit dokoulet do Brna po trase dlouhé téměř 67 km speciálně vyrobená 12,5kilogramová  kola.

Finále závodu bude možné sledovat také z radniční věže. Pod ní pak bude pregéř v historickém kostýmu razit mince a nabízet dárkové repliky brněnského kola. Svými ladnými pohyby potěší diváky i závodníky mažoretky ze skupiny LILI a na pódiu nádvoří radnice vystoupí skupina Junior band. Připraveno je i koulení „minikoleček" po „minitrase" pro děti - v 10 hodin na náměstí v Lednici a v 15 hodin na Zelném trhu v Brně. Vítězové závodu budou slavnostně vyhlášeni v 18 hodin a 20 minut. Pokud se jim podaří překonat rekordní vítězný čas loňského závodu 4 hodiny, 14 minut a 38 vteřin, budou zapsáni do České databanky rekordů.

Podzemní Labyrint pod Zelným trhem poodhalí svá tajemství
K ukončení turistické sezony připravilo Brněnské kulturní centrum pro návštěvníky překvapení - ve dnech 2., 3., 9. a 10. října budou mít výjimečně možnost navštívit podzemní Labyrint pod Zelným trhem. V sobotu 2. října se brána labyrintu otevře od 15 do 19 hodin, v ostatní avizované dny od 10 do 18 hodin. „Obyvatelé Brna i turisté mají unikátní možnost vidět labyrint chodeb v surové podobě - v „mezifázi" -, kdy chodby jsou rekonstruovány, ale nejsou ještě vybaveny expozicemi," uvedla Monika Šimková. Prohlídky začínají každou celou hodinu. Vstupenky budou v prodeji v informačním centru na Radnické. Běžné vstupné je 50 Kč, pro děti do 15 let, studenty a seniory 20 Kč, děti do 5 let mají vstup zdarma.

Tzv. Labyrint pod Zelným trhem je prozatím největší ucelená trasa projektu Zpřístupnění brněnského podzemí. Ten obsahuje v I. etapě dva základní celky - Mincmistrovský sklep na Dominikánském náměstí a již zmíněný Labyrint pod Zelným trhem. Stavební práce v brněnském podzemí byly zahájeny v červnu 2009, v Mincmistrovském sklepě byly ukončeny v dubnu 2010 a pod Zelným trhem nyní v září. Celkové náklady na stavební část projektu jsou 100 141 258 Kč. Město Brno získalo na tento projekt 62 milionů Kč z prostředků Evropské unie, zbytek je hrazen z rozpočtu města. Stavební etapa bude v Labyrintu pod Zelným trhem slavnostně uzavřena v sobotu 2. října v 11 hodin přestřižením pásky, kterého se zúčastní představitelé města a zástupci dodavatelských a realizujících firem. 

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…