Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

29.04.2024 18:40 | Monitoring

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku i tzv. českou iniciativu, která shání pro Ukrajinu stovky tisíc kusů dělostřelecké munice. Babiš nyní vyzval premiéra Fialu, aby zveřejnil ceny, za jaké je materiál nakupován a prodáván. „Je pravda, že je na každém granátu tisíc dolarů hrubá marže?“ uvedl Babiš s tím, že snad Fiala „zase neokrádá Ukrajince“.

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video
Foto: www.potravinynapranyri.cz
Popisek: Andrej Babiš

Premiér Petr Fiala v únoru na mimořádném summitu EU oznámil plány na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Tuto „českou iniciativu“ následně potvrdil na Mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel s tím, že by se mohlo ve třetích zemích mimo státy EU a NATO sehnat až 800 tisíc kusů granátů.

Česko za tuto iniciativu sklízí chválu po celém světě a připojila se již více než dvacítka zemí, jako Kanada, Německo, Polsko, Belgie, Finsko, Dánsko, Nizozemsko a další. „Chci vám poděkovat, pane premiére, za pomoc při zajištění téměř jednoho milionu kusů munice pro Ukrajinu,“ prohlásil například prezident USA Joe Biden během návštěvy Petra Fialy v Bílém domě.

„Česká iniciativa je extrémně užitečná, podporujeme ji a zúčastníme se jí, jsme připravení přispět,“ přidal se francouzský prezident Emmanuel Macron po setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem. A slova chvály přišla i od britského ministra zahraničí Davida Camerona a od německého kancléře Olafa Scholze.

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš ale premiéra Fialu dokáže zkritizovat i za tuto iniciativu a dokonce naznačuje, že by mohl Fiala Ukrajince okrádat. „Řekněte nám, za kolik nakupujete ty granáty a za kolik to prodáváte? Je pravda, že tam je 1000 dolarů na jeden granát hrubá marže?“ ptá se Babiš na videu, které zveřejnil na svém facebooku.

„Jasně, budete argumentovat, že doprava, ale to je pár procent. Chápu, že náš zbrojař, který má kontakty všude na světě, vyhrabal tyhle staré zásoby. Je ta munice funkční? Neokradete Ukrajince zase o něco, o nějaké peníze?“ říká Babiš a naráží na kauzu kampeličky, kde se ztratily peníze vybrané pro Ukrajinu.

„Proč z nás děláte blbce? Ministerstvo obrany prý klade důraz na transparentnost české muniční iniciativy. No určitě, tak to řekněte, nákupní cena, prodejní cena, náklady a snad tam bude rozumná marže, malinká, aby ti Ukrajinci dostali víc té munice,“ vyzval Babiš, aby se vše řádně zveřejnilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala okradl nás, ne Ukrajince. My to vše zaplatíme, ne Zelenského banda., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 29.04.2024 19:43:27
Jasně že když něco není cena vyletí vysoko, a tak nám vysoko vyletěla cena každého granátu a asi jsme jich podle nějaké zprávy koupili, tedy přesněji řečeno zaplatili zatím 180 000 a kdo ví kolik ještě budeme muset zaplatit. A to je en zlomek toho co už jsme ze svých daní, penze, platu, mzdy museli obětovat pro podporu nacismu, fašismu a amerického kapitálu.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…