Kladno: Studentská architektonická soutěž se zaměří na bývalý hotel LaPark

14.03.2023 8:38 | Tisková zpráva

Statutární město Kladno, architekt David Vávra, České centrum Tokio a Raymond Architectural Design Office Inc. vyhlašují 7. ročník studentské architektonické soutěže Cena architekta Antonína Raymonda určené pro studenty architektonických vysokých škol na území České republiky.

Kladno: Studentská architektonická soutěž se zaměří na bývalý hotel LaPark
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Soutěž věnovaná památce kladenského rodáka a zakladatele moderní japonské architektury, Antonína Raymonda, je pořádána pravidelně od roku 2011 ve dvouletém cyklu. Statutárnímu městu Kladnu přináší nové impulzy a čerstvé nápady pro rozvoj města a vítězům soutěže příležitost zúčastnit se jedinečné stáže v Japonsku.

Zadáním letošního ročníku soutěže je nalézt novou náplň pro krásné místo na okraji Kladna, kde se nyní nachází ruina bývalého hotelu LaPark. Na okraji lesa (zvaného Na Lapáku) s širokým výhledem do krajiny se od třicátých let dvacátého století nacházel objekt, sloužící jako zotavovna pro zaměstnance Poldiny huti.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49426 lidí

Místo pro sanatorium bylo vybráno opravdu velmi příhodně. Jednoduchá a elegantní stavba byla dozvukem vysoké stavební kultury huti Poldi. Její zakladatel Karl Wittgenstein (mj. i významný mecenáš vídeňské secese) zval do Kladna na přelomu století významné architekty, např. Josefa Hoffmanna.

Antonín Raymond patří mezi nejvýznamnější kladenské rodáky, jeho přínos pro rozvoj architektury je zásadní a neoddiskutovatelný. Navrhl a postavil desítky budov jak pro soukromé osoby, tak i pro veřejný sektor. Jeho nejvýznamnější stavbou je Gunma Music Center v Tokiu, která je zapsána na seznam, symbolizující novodobou japonskou architekturu 20. století. V Spojených státech v předválečném období spolupracoval s architektem Frankem Lloydem Wrightem, označovaným za nejvlivnějšího amerického architekta 20. století.

Antonín Raymond v Japonsku působil před 2. světovou válkou jako honorární konzul Republiky Československé, po skončení konfliktu spolupracoval s generálem Douglasem MacArthurem na obnově Japonska. Osud jeho rodiny představuje hrůzný příklad dějin 20. století. Byl jediným z rozvětvené židovské rodiny, který přežil nacistické běsnění holocaustu.

Více o soutěži, historii předchozích ročníků či Antonínu Raymondovi naleznete na internetových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …