Litoměřice: Lidé „férově" snídali

17.05.2011 9:06

Zhruba pět desítek Litoměřičanů přišlo druhou květnovou sobotu „férově" posnídat na zahradu Masarykovy základní školy. Dali tak najevo svůj zájem o téma spravedlivého obchodu a zodpovědné spotřeby.

Litoměřice: Lidé „férově" snídali

Příznivci fair tradu společně posnídali kávu, čaj, džusy, zeleninu, ovoce a sýry z lokální produkce. Nechyběly například keksy z Paraguaje nebo chipsy z Indonésie. Sladilo se třtinovým cukrem z Paraguaje, vyrobeným drobnými rolníky ze sdružení Manduvírá. Díky Fair tradu mají jistotu, že se jim námaha vyplatí a pokryjí výrobní náklady i při nízkých světových cenách cukru.

Zájem byl i o koupi drobných dárkových předmětů vyrobených v Keni. Lidé si například odnášeli přívěsky z masteku, nejměkčího kamene, který opracovali řemeslníci z vesnice Tabaka.

„Cílem mezinárodní kampaně je osvěta spravedlivého obchodu a podpora nákupu produktů a výrobků v takzvaném obchodu Fair trade, který by měl zaručit producentům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci a právo na důstojný život," uvedla koordinátorka projektu Marcela Trejbalová.

Češi z výrobků pocházejících z rozvojových zemí nejvíce nakupují kávu, čaj a čokoládu. Město Litoměřice začalo Fair trade podporovat minulý rok. Hapenningovou akci, jež se konala v dalších českých a evropských zemích, pořádalo Zdravé město Litoměřice ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy Sever a neziskovou organizací Shine Bean.

Dálší zprávy z Litoměřic čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …