Litoměřice: Studenti a postižení ukončili mapování bariérovosti města

21.06.2011 21:32

Jste tělesně postižení a potřebujete se v Litoměřicích dostat na konkrétní úřad, do kulturního domu nebo třeba na turisticky zajímavé místo? Z právě vznikající mapy vyčtete, která trasa je bezbariérová a zavede vás do hledané lokality.

Litoměřice: Studenti a postižení ukončili mapování bariérovosti města

K dispozici zdravotně handicapovaným obyvatelům bude na podzim. Již dnes však studenti a žáci Základní školy Lingua Universal a 1. Kladenské školy podnikatelské administrativy společně s některými zdravotně postiženými občany ukončili několik dní trvající mapování města právě z pohledu zdravotně handicapovaných.

„Situace se v posledních letech hodně zlepšila. Stále je však řada míst, kam se vozíčkáři nedostanou vůbec nebo jen s velkými obtížemi," uvedla Eva Klabanová, předsedkyně klubu Plamínek, jenž se na mapování bezbariérovosti města společně s Diakonií a dalšími partnery, mezi něž patří i město Litoměřice, podílí. „Jedním z takových míst je sjezd od bazénu dolů, který končí v příkopě. Obrátit se a vyjet zpět do kopce již však vozíčkář sám nezvládne," konkretizovala jedno z nevyhovujících míst Iva Nováková, matka postižené holčičky.

Myšlenka vytvoření mapy bezbariérovosti se zrodila v rámci 3. komunitního plánu sociálních a prorodinných služeb. Z mapy by měli zdravotně postižení vyčíst, kam se mohou podívat bez pomoci, nebo jen s pomocí. Zároveň by měla vzniknout turistická trasa městem, která by byla zdravotně postiženým přístupná. Mapa a trasy poslouží i maminkám s kočárky.

Mapa bude důležitá i pro městský úřad. „Jeho pracovníky upozorní na konkrétní místa, kde se stav nevhodný pro lidi s postižením dá změnit přijetím vhodných opatření. Například umístěním vodících linií pro zrakově postižené, úpravou nájezdů na chodník nebo úpravou prostor a vstupů, jako tomu bylo nedávno například v případě pošty, jejíž vstup je nyní přizpůsoben," uvedla koordinátorka projektu a pracovnice Diakonie ČCE v Litoměřicích Jana Matoušková.
 

Dálší zprávy z Litoměřic čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …