Litoměřice: Vedení města převzalo gotický hrad

05.03.2011 15:41

Po více než dvou letech náročných oprav se roky nevyužívaný gotický hrad stává skutečným historickým klenotem města nabízejícím smysluplné využití.

Litoměřice: Vedení města převzalo gotický hrad

Za účasti zhruba stovky hostů převzalo dnes vedení litoměřické radnice od dodavatele stavby objekt zahrnující expozici českého vinařství, degustační prostory pro prezentaci vín, archiv vín, konferenční sál, salonek s gotickou kaplí a chráněnou dílnu provozovanou Diakonií.

Přestavba na moderní multifunkční kongresové a turistické centrum se uskutečnila díky dotaci z Regionálního operačního programu soudržnosti Severozápad. „Litoměřice získaly částku ve výši 137,8 milionů korun, dalších zhruba 28 milionů korun představoval vlastní podíl města," informovala vedoucí odboru územního rozvoje Městského úřadu v Litoměřicích Zdenka Klenorová. Dodavatelem stavby je firma Konstruktiva Konsit a.s. Praha, dodavatelem interiérů firma IDP s.r.o. Ústí n.L..


Srdcem hradu je moderní expozice, která se má stát turistickou atrakcí nejen pro milovníky dobrého vína. Expozice provede vinařstvím od dávné historie, přes středověk a novověk až po vinohradnictví 20. a 21. století. Umožní poznat téma vinařství z mnoha úhlů pohledů, zábavnou formou seznámí s rozvojem vinařství v dobových souvislostech. „Jsou zde využity interaktivní prostředky pro prezentaci, audiovizuální hry a projekce, mechanické 3D modely a funkční předměty," podotkl Jiří Patzl, vedoucí hradu, který je provozován Centrem cestovního ruchu (CCR), tedy příspěvkovou organizací města. Působivé jsou nejen velkoformátové fotografie, ale i vyprávění Karla IV. o zdejších vinicích. Zpestřením prohlídky se nepochybně stanou vědomostní hry i starodávné dobové nástroje používané ve vinařství. Návštěvníci se mohou pokusit vyrobit i sklenici na víno. U exponátů nechybějí ani popisky psané Brailleovým, tedy slepeckým písmem.

Opět prostřednictvím hologramu jsou návštěvníci vyzváni someliérem k absolvování další části prohlídky věnované českému vinařství. Line se v patře po celém obvodu konferenčního sálu. Každá z devíti zde zastoupených vinařských oblastí se prezentuje vlastní výstavkou. Z patra mohou zájemci sledovat i film o rekonstrukci hradu, který bude po dobu prohlídky promítán na velkoformátovém plátně konferenčního sálu.

Tím však prohlídka hradu nekončí. Milovníci vína dostanou šanci navštívit degustační prostory s původní kamennou dlažbou a klenutými stropy navazujícími na sklepní prostory, v nichž se nachází archiv vín. V degustačních prostorách budou probíhat řízené či kombinované degustace spojené s prezentací pěstování a výroby vína v Čechách s možností ochutnávky tradičních českých odrůd a značek. K dispozici je zde 20 míst k sezení.
Do archivu si lahodná vína může ukládat i veřejnost, případně firmy, jež dostávají příležitosti pořádat v degustační místnosti i přilehlé restauraci společenské akce. Jejich velkou devízou může být fakt, že se uskuteční v naprosto netradičním prostředí, ve kterém se snoubí moderní interiéry s dávnou historií.

Díky gotickému hradu se Litoměřice stávají centrem kongresové turistiky. Umožňuje to moderně vybavený konferenční sál pro zhruba dvě stě osob se zachovalými gotickými artefakty. Prostorám sálu dominují původní gotická okna. Část okenních výklenků je využita jako místo pro sezení. Atraktivní prostory kongresového sálu umožňují pořádání kongresů, konferencí, veletrhů, výstav, prezentací firem, firemních akcí, recepcí, banketů, koncertů, plesů či módních přehlídek. Nebude-li jeho kapacita dostačující, mohou organizátoři akce využít i služeb sousedního domu kultury s kapacitou sálu 660 míst. Hrad s kulturním domem je propojen.

Atraktivní reprezentační prostory konferenčního sálu jsou propojeny s historickým monumentem kaple ze 14. století, ve které se dle dochovaných historických pramenů modlil i Karel IV. Objevena byla náhodně při rekonstrukci hradu, stejně jako historické sklepení. Kaple je tak dominantou salonku s kapacitou třinácti míst k sezení a jedenácti míst k stání, případně sezení, umístěných na ochozu. Objevena byla náhodně při rekonstrukci, stejně jako historické sklepení a vstupní portál do hradu.

Za zmínku nepochybně stojí i chráněná dílna nacházející se v budově na nádvoří gotického hradu. Ke koupi jsou v ní výrobky místní produkce, jejichž nákupem turisté podpoří charitativní projekty. Kromě chráněné dílny je zde v provozu informační centrum gotického hradu. O patro výš se nachází administrativní zázemí. „Sídlo zde nalezne i právě vznikající destinační agentura Českého středohoří," podotkl ředitel CCR Kamil Soukup.

Gotický hrad je od 1. března ve zkušebním provozu. 22. a 29. března v době od 15 do 18 hodin se uskuteční Dny otevřených dveří určených veřejnosti. Od 1. dubna by gotický hrad měl být v plném provozu, včetně placených prohlídek a provozu stylové restaurace se vstupem z ulice Na Valech. Více informací na www.gotickyhrad.cz .

„Litoměřice mají za sebou z hlediska rozvoje velmi významné období. V roce 2009 jsme uvedli do provozu nový Domov pro seniory na Dómském pahorku a západní most, v loňském roce modernizovaný zimní stadion. Nyní přebíráme do užívání rekonstruovaný gotický hrad, který je jednou z dominant královského města Litoměřice," konstatoval starosta Ladislav Chlupáč.

Dálší zprávy z Litoměřic čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…