Most: „Malá maturita“ po italsku. Zdejší studenti se nemají za co stydět ani ve světě

07.04.2023 7:05 | Tisková zpráva

Navštěvují teprve druhý ročník střední školy a už musejí projít „malou maturitou“, u které třes rukou může skončit i rozbitým nádobím. Řeč je o studentech mostecké Bukaschool. Měli jsme možnost být u jejich netradiční „zkoušky ohněm“, a dívat se teenagerům pod ruce během přípravy noblesní italské tabule s několikachodovým menu, které také sami servírovali. A pak jsme hodnotili. Na co chtěl odborník jejich recept?

Most: „Malá maturita“ po italsku. Zdejší studenti se nemají za co stydět ani ve světě
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V době atraktivity kulinářských TV pořadů by nemělo zapadnout, že jedna z nejlepších hotelových škol sídlí právě v Mostě. Její absolventi patří mezi gastronomickou špičku i za oceánem. Už ve druhém ročníku ale musí žáci projít postupovými zkouškami. „Je to taková malá maturita. Termín poprvé použila pozvaná úřednice z ministerstva školství: Říkala, že na jaké úrovni jsou naši druháci u této zkoušky, to je jinde až úroveň maturity,“  podotýká pyšně ředitelka školy Vlasta Bukačová, která školu vede s podporou manžela už třicet let.

V čem spočívá zkouška z předmětů „Technologie přípravy pokrmů“ a „Technika obsluhy a služeb“, pomineme-li část písemných testů?

„Žáci si vylosují téma a poté si rozlosují funkce - manažer skupiny, sommeliér, vedoucí číšník, číšník, šéfkuchař, kuchař. Rozdělí se do skupin a připravují samostatně slavnostní menu – v našem případě šlo o téma Itálie. Předvést mají veškeré získané kompetence včetně  organizování, komunikace, přípravy pokrmů, servisu pokrmů a podobně,“ objasnil vedoucí učitel gastronomických předmětů Roman Sejval, který své svěřence mimo jiné přes dvacet let připravuje i na soutěže. „Tady v Čechách už nemáme prakticky v čem soutěžit. Už jsme vyhráli, co se dalo. Všechny soutěže,“ podotýká pedagog a ukazuje na vitrínu trofejí a medailí na chodbě školy, jejíž zeď lemují také desítky diplomů.

Kromě ředitelky a dvou pracovníků školy zasedli u stolu, a tedy i v hodnotící komisi, tři hosté: Novinářka a vydavatelka Lucie Bartoš, mimo jiné autorka magazínové publikace „Chuť Krušných hor“; dále koordinátorka přeshraničních vztahů a držitelka několika mezinárodních ocenění Brigita Janovská, a v neposlední řadě do Mostu zavítal odborník Radim Habarta, brand ambassador legendární značky Zanzibar, která od roku 1998 nabízí sortiment pro špičkové cocktaily, ochucené kávy a další lahůdky, kdy některé výrobky dováží do Čech a některé receptury si nechává originálně vyrábět přímo pro sebe. Reprezentuje v tuzemsku likéry, sirupy základy pro smoothie a frapé, či speciální řadu pro latté-art od francouzské společnosti Monin. „Jsme jediná škola, která má kompletně do soutěží portfolio od Zanzibaru,“ zdůrazňuje Roman Sejval.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Ke zvýšení porodnosti

Zajímalo by mě, zda také jako strana nějak řešíte to, jak usnadnit rodičům, kteří se starají o malé děti to, aby mohli pracovat a zároveň se starat o děti, které se o sebe ještě sami postarat nedokážou? Tím myslím, když vám skončí rodičovská, protože i to je podle mě dost problém, který je ale polit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jeseník: Putovní batůžek inspiruje děti i rodiče ke společnému čtení a tvoření

22:05 Jeseník: Putovní batůžek inspiruje děti i rodiče ke společnému čtení a tvoření

Oblíbená akce Čteme doma s rodiči – Batůžek pohádek si i letos získala srdce dětí a rodičů z mateřsk…