Most: „Malá maturita“ po italsku. Zdejší studenti se nemají za co stydět ani ve světě

07.04.2023 7:05 | Tisková zpráva

Navštěvují teprve druhý ročník střední školy a už musejí projít „malou maturitou“, u které třes rukou může skončit i rozbitým nádobím. Řeč je o studentech mostecké Bukaschool. Měli jsme možnost být u jejich netradiční „zkoušky ohněm“, a dívat se teenagerům pod ruce během přípravy noblesní italské tabule s několikachodovým menu, které také sami servírovali. A pak jsme hodnotili. Na co chtěl odborník jejich recept?

Most: „Malá maturita“ po italsku. Zdejší studenti se nemají za co stydět ani ve světě
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V době atraktivity kulinářských TV pořadů by nemělo zapadnout, že jedna z nejlepších hotelových škol sídlí právě v Mostě. Její absolventi patří mezi gastronomickou špičku i za oceánem. Už ve druhém ročníku ale musí žáci projít postupovými zkouškami. „Je to taková malá maturita. Termín poprvé použila pozvaná úřednice z ministerstva školství: Říkala, že na jaké úrovni jsou naši druháci u této zkoušky, to je jinde až úroveň maturity,“  podotýká pyšně ředitelka školy Vlasta Bukačová, která školu vede s podporou manžela už třicet let.

V čem spočívá zkouška z předmětů „Technologie přípravy pokrmů“ a „Technika obsluhy a služeb“, pomineme-li část písemných testů?

„Žáci si vylosují téma a poté si rozlosují funkce - manažer skupiny, sommeliér, vedoucí číšník, číšník, šéfkuchař, kuchař. Rozdělí se do skupin a připravují samostatně slavnostní menu – v našem případě šlo o téma Itálie. Předvést mají veškeré získané kompetence včetně  organizování, komunikace, přípravy pokrmů, servisu pokrmů a podobně,“ objasnil vedoucí učitel gastronomických předmětů Roman Sejval, který své svěřence mimo jiné přes dvacet let připravuje i na soutěže. „Tady v Čechách už nemáme prakticky v čem soutěžit. Už jsme vyhráli, co se dalo. Všechny soutěže,“ podotýká pedagog a ukazuje na vitrínu trofejí a medailí na chodbě školy, jejíž zeď lemují také desítky diplomů.

Kromě ředitelky a dvou pracovníků školy zasedli u stolu, a tedy i v hodnotící komisi, tři hosté: Novinářka a vydavatelka Lucie Bartoš, mimo jiné autorka magazínové publikace „Chuť Krušných hor“; dále koordinátorka přeshraničních vztahů a držitelka několika mezinárodních ocenění Brigita Janovská, a v neposlední řadě do Mostu zavítal odborník Radim Habarta, brand ambassador legendární značky Zanzibar, která od roku 1998 nabízí sortiment pro špičkové cocktaily, ochucené kávy a další lahůdky, kdy některé výrobky dováží do Čech a některé receptury si nechává originálně vyrábět přímo pro sebe. Reprezentuje v tuzemsku likéry, sirupy základy pro smoothie a frapé, či speciální řadu pro latté-art od francouzské společnosti Monin. „Jsme jediná škola, která má kompletně do soutěží portfolio od Zanzibaru,“ zdůrazňuje Roman Sejval.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Kde berete jistotu, že většina občanů ČR chce EURO?

Tvrdit, že jsme se k tomu zavázali při vstupu není argument, od té doby se toho přeci dost změnilo. A já třeba nevidím v přijetí žádný přínos pro obyčejné lidi, jako jsem třeba já. Můžete mi vysvětlit, co mi přinese? Zvýší se tím třeba má mzda nebo zlevní se ceny bydlení, potravin, služeb? Podle mě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Destinační společnost České středohoří zahájí činnost v září

13:05 Litoměřice: Destinační společnost České středohoří zahájí činnost v září

Na krajském úřadě bylo podepsáno memorandum o vzniku nového spolku Destinační společnost České střed…