Olomouc: Lidé se zrakovým postižením šíří osvětu ve školách

28.03.2018 17:31

Život se zrakovým postižením je mnohdy plný omezení a nástrah. Nejedná se jen o bariéry ve formě architektonických překážek, ale často se mohou takto postižení lidé setkat s problémy v komunikaci s okolím, společností.

Olomouc: Lidé se zrakovým postižením šíří osvětu ve školách
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Předsudky, strach, neznalosti  mají za následek jejich znevýhodnění ve společnosti a na trhu práce. Nezaměstnanost osob se zrakovým postižením si proto drží hodnotu kolem 70% .

Tuto problematiku se snaží aktivně řešit TyfloCentrum Olomouc, o.p.s., které pomáhá 300 klientům ročně, zaměstnává lidi se zrakovým postižením v rámci své sociální firmy Ergones a také  šíří osvětu problematiky zrakového postižení po školách.

“Prostřednictvím besed a workshopů pro žáky základních či středních škol se snažíme cílit na to, abychom odbourali předsudky, strach a mnohdy i ostych z toho, když zdravý člověk potká někoho se zrakovým či jiným postižením. Komunikační bariéry jsou v 21 století stále na denním pořádku. Proto jezdíme po školách, kde si o těchto věcech s žáky povídá lektor se zrakovým potižením. Mimo besedy probíhá také edukace formou her, kdy si účastníci mohou vyzkoušet různé pomůcky pro zrakově postižené či chůzi s bílou holí”, dodává Tomáš Helísek z TyfloCentra Olomouc.

Pokud i vy máte zájem o besedu, osvětový workshop ve vaší škole či firmě, kontaktuje organizaci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…