Olomouc: Pokyny pro zpracování návrhu územního plánu

18.02.2011 17:10

Zastupitelstvo města Olomouce projedná na svém zasedání ve středu 23. února 2011 mimo jiné také připravené pokyny pro zpracování návrhu nového územního plánu města.

Olomouc: Pokyny pro zpracování návrhu územního plánu

Součástí této fáze přípravy územního plánu bylo rovněž vyhodnocení téměř tisícovky připomínek a námitek vznesených od veřejnosti.

Vstřícný přístup k postojům občanů města dodržuje i nadále vedení města Olomouce při přípravě územního plánu. Při zpracování téměř tisícovky připomínek a návrhů vyhověla zcela nebo částečně městská rada ve většině podání (720 celkem, z toho 529 připomínek a 191 námitek), menší části podání nevyhověla (251 celkem, z toho 122 připomínek a 129 námitek) a nejmenší část podání (13 připomínek) bylo vzato na vědomí, protože se tyto připomínky netýkaly problematiky územního plánu. Tyto údaje plynou z návrhu Pokynů pro zpracování návrhu Územního plánu Olomouc (dále jen Pokyny). O návrhu bude rozhodovat městské zastupitelstvo 23. února.

Námitky a připomínky

Do konce července 2010 magistrát obdržel celkem 769 podání námitek a připomínek ze strany občanů včetně 17 podání námitek zástupců veřejnosti. Tato podání obsahovala celkem 984 jednotlivých připomínek a námitek. Mimo to v zákonné lhůtě doručilo svá stanoviska jedenáct dotčených orgánů a nadřízený orgán územního plánování - odbor strategického rozvoje kraje Krajského úřadu Olomouckého kraje. V prodloužené lhůtě byla doložena stanoviska Krajské hygienické stanice a odboru životného prostředí Krajského úřadu Olomouckého kraje (orgánu SEA). Po zákonném termínu bylo doručeno stanovisko Ministerstva kultury. V zákonné lhůtě uplatnily své připomínky také některé organizace hájící veřejné zájmy a orgány veřejné správy.

V následujícím období tento rozsáhlý materiál zpracovával Odbor koncepce a rozvoje Magistrátu města Olomouce. Všechny podklady pak převzala nově zvolená městská rada. Po zpracování všech podání bylo zřejmé, které problémové okruhy si vyžádají další podrobné zpracování. Rada města Olomouce projednala dne 14. prosince 2010 dvanáct problémových okruhů, mezi nimiž byl například severní spoj, výšková zonace a dominanty, nová zástavba podél ulice Dlouhá na Lazcích, umístění úřadu práce, lokalita Zlatý Důl v Lošově, osud Neředínského horizontu, přesun autobusového nádraží a další.

Reakce na námitky a připomínky

Na základě podkladů, připravených odborem koncepce a rozvoje, pak městská rada projednala návrh Pokynů pro zpracování návrhu Územního plánu Olomouc. Statisticky lze prostřednictvím následující tabulky dovodit, že v návrhu Pokynů převažují zcela či částečně zohledněné námitky a připomínky nad těmi, které v navržených Pokynech zohledněny nejsou.

 

 

 

Z nejdiskutovanějších připomínek a námitek radní vyhověli například ve věci severního spoje, zástavby v ulici Dlouhá či přestěhování autobusového nádraží, naopak nevyhověli v případě stěhování úřadu práce. Další okruhy, jako je výšková zonace či třeba Neředínský horizont, zůstanou otevřené k dalšímu řešení.

Jak se o výsledcích dozvědět?

Návrh Pokynů městská rada předloží zastupitelstvu k projednání ve středu 23. února. Občané i zástupci veřejnosti mají už nyní možnost dohledat konkrétní naložení se svým podáním. K dispozici jsou dva způsoby.

Jednou z možností je najít toto podání a příslušnou reakci na něj v příloze materiálu, předkládaného městskou radou na jednání zastupitelstva, který je vystaven na internetových stránkách města. Druhou možností je osobní konzultace přímo na Odboru koncepce a rozvoje Magistrátu města Olomouce.

Po projednání v zastupitelstvu budou schválené Pokyny, včetně vypořádání námitek a připomínek, zveřejněny na internetových stránkách města v sekci územní plánování.

Shrnutí

Už v roce 2008 rozhodlo Zastupitelstvo Statutárního města Olomouc o pořízení nového územního plánu. Vloni byl představen veřejnosti návrh konceptu tohoto územního plánu. V červnu a červenci proběhla široce pojatá informační kampaň, několik besed s veřejností a konečně 15. července i veřejné projednání konceptu územního plánu. Do konce července byly přijímány námitky a připomínky ze strany občanů či pověřených zástupců veřejnosti a v prodloužené lhůtě také stanoviska dotčených a nadřízených orgánů. Nyní jsou připomínky a námitky i stanoviska dotčených orgánů zpracovány a pro zastupitelstvo je připraven návrh Pokynů pro zpracování návrhu Územního plánu Olomouc. V této etapě se může podatel seznámit s tím, jak bylo vyřízeno jeho podání.

V další fázi bude zpracovatel připravovat na základě Pokynů návrh územního plánu, přičemž by tento návrh měl předložit v září 2011. Návrh územního plánu pak bude projednán s dotčenými orgány a sousedními obcemi a posouzen krajským úřadem. V případě, že návrh nebude po projednání nutné upravovat, bude veřejně projednán v předpokládaném termínu leden až únor 2012. Pokud naopak bude nutné jej upravovat, veřejné projednání by mělo proběhnout v březnu či dubnu 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…