Olomoucké výstaviště provoní „Rajský dvůr“

13.08.2011 21:17

Květiny vrcholícího léta, růže, gladioly, trvalky, balkonovky, okrasná zeleň, kaktusy, sukulenty, letní ovoce - a hlavně záplavy bylinek, o tom všem bude letní etapa FLORY OLOMOUC 2011, mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu. Její brány se na olomouckém výstavišti Flora otevřou už ve čtvrtek 18. srpna.

Olomoucké výstaviště provoní „Rajský dvůr“

Největší a nejstarší zahradnický svátek v ČR - vůbec první, tehdy ještě československá zahradnická výstava se v olomouckých parcích konala v srpnu 1958 - potrvá do neděle 21. srpna.

Letošní hlavní expozice promění největší výstavní pavilon A na celé čtyři dny ve středověký klášterní „Rajský dvůr" (aneb „Bylinkové a voňavé zahrady" - jak zní celý název letní expozice a podtitul letní Flory Olomouc) se zákoutími plnými bylinek - léčivých, voňavých i pestrých. Expozici provoní a rozzáří pestrobarevné bazalky, třapatky, zlaté slunečnice, bíložlutý heřmánek, či modré a fialkové levandule. Nebudou chybět ani rostliny oblíbené ve zcela jiných podobách, třeba chmel či konopí. Přehlídku obohatí i nové odrůdy bylin, lnu, bazalky a kmínu. To vše na olomoucké výstaviště přivezou domácí pěstitelé a zpracovatelé aromatických, kořeninových a léčivých rostlin ze sdružení PELERO CZ. Bylinkový bude i doprovodný program v pavilonu: návštěvníci se mohou těšit na „čajovnu" s ochutnávkami pravých čínských čajů - černých, zelených a bílých, stánky s prodejem čajovin, kořenin a jiných bylinných specialit, na ukázky dalšího zajímavého využití bylin, a také přednášky a povídání o bylinkách, jejich pěstování, užití, či účincích. Děti, ale i dospělé určitě potěší Krtečkova zahrádka, malá expozice ukázkové české zahrady se lnem, konopím a kmínem, s oblíbenou pohádkovou postavičkou, celou, včetně proslulých kalhotek, vyvedenou ze lnu.

Vázanými kyticemi na letní téma se pochlubí účastníci floristického klání, tradiční soutěže v aranžování květin pravidelně vyhlašované Svazem květinářů a floristů ČR. Reprezentativní přehlídkou kaktusů a sukulentů se na letní Floře představí spolky kaktusářů, zahrádkáři přivezou výpěstky letních květin, růží, mečíků, balkonovek, trvalek a připravují i expozici letního ovoce a zeleniny. O zelený rám pestrobarevné letní květinové krásy se postarají školkaři s přehlídkou školkařských okrasných výpěstků. Zájemci nebudou postrádat oblíbenou zahrádkářskou poradnu, a kromě čaje mohou ochutnat i výborná odrůdová vína z Moravy a v improvizovaném moravském „sklípku" i první letošní burčák.

Vše potřebné do zahrad a zahrádek nabídnou Letní zahradnické trhy s květinami, rostlinným materiálem, zahradnickými a hobby potřebami. Zájemci mohou zdarma navštívit sbírkové skleníky s botanickou zahradou výstaviště, botanickou zahradu olomoucké univerzity. Připraven je každodenní zábavný doprovodný program se spoustou muziky a také sobotním Škoda Parkem s testovacími jízdami vozidel Škoda, doprovodným programem pro celou rodinu a vystoupením zpěvačky Anny K.

Na návštěvníky, kteří zamíří na letní Floru Olomouc z nejrůznějších koutů republiky, myslely i České dráhy, které připravily pro návštěvníky dárek, či bonus v podobě Vlaku+ Flora - zpáteční jízdenku z kteréhokoliv místa v ČR za cenu jednosměrné.

Brány letní výstavy budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Vstupné: 100 Kč - plné, 80 Kč - zlevněné (pro důchodce a studenty) 40 Kč - děti do 15 let, 210 Kč - rodinné vstupné (2+1 až 4 děti). Zdarma je vstup pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP - P. Více informací na www.flora-ol.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…