Otrokovice: Deklarace pomůže řešit problémy v dopravě

28.06.2011 6:31

Společný postup samospráv směrem ke kompetentním orgánům centrální moci je hlavní myšlenkou Deklarace samospráv o spolupráci při prosazení nezpoplatnění severovýchodní části obchvatu města Otrokovice do doby dobudování jeho chybějící jihovýchodní části.

Otrokovice: Deklarace pomůže řešit problémy v dopravě

K Deklaraci samospráv se připojilo celkem 14 měst a obcí, jde tedy o více než 110 tisíc obyvatel. Podpisem na listině svou podporu deklaruje také Zlínský kraj.

V říjnu 2006 byla dokončena a zprovozněna severovýchodní část obchvatu města Otrokovice, čímž se jemu samému i obyvatelům výrazně ulevilo. Významně poklesla intenzita dopravy v ulicích, což mělo za následek také prokazatelné snížení kolizních dopravních situací.
Otevřením silnice R55 v prosinci 2010 se regionu sice otevřely nové možnosti v kulturním a ekonomickém rozvoji území, avšak zpoplatněním vybudované části obchvatu Otrokovic, který do té doby zpoplatněn nebyl, se do centra téměř 19 tisícových Otrokovic vrátila ve zvětšené míře osobní automobilová doprava. Enormně dopravně zatíženou kvítkovickou křižovatkou podle posledních průzkumů z měsíce května tohoto roku projede denně na 25 tisíc osobních i nákladních vozidel. S ohledem na ochranu životního prostředí, bezpečnost silničního provozu a efektivnější přepravu desítek tisíc obyvatel zdejšího regionu a s ohledem na životní podmínky obyvatel Otrokovic požadují zúčastněné obce, města i Zlínský kraj udělení výjimky ze zpoplatnění severovýchodní části obchvatu města Otrokovice do doby dobudování a zprovoznění jeho chybějící jihovýchodní části. „Prostřednictvím deklarace vyzýváme všechny zainteresované subjekty, aby aktivní spoluprací přispěly k nezpoplatnění stávající části obchvatu Otrokovic do doby dobudování jeho chybějící části," uvedl starosta města Otrokovice Jaroslav Budek. Současný stav obchvatu Otrokovic, jehož dokončená část ve své podstatě končí ve městě, neplní svůj účel, kterým je vyvedení osobní i nákladní automobilové dopravy z centra. Naopak se nyní v Otrokovicích doprava hromadí a narůstá.

„Obchvat města Otrokovice a navazující rychlostní silnice R55 představují pro zlínský region strategickou dopravní spojnici pro přepravu osob i zboží, a obě dopravní cesty výrazně pomáhají zvýšit konkurenceschopnost nejen Otrokovicka, ale vůbec celého regionu. Proto společně a ve shodě budeme opakovaně kontaktovat Ministerstvo dopravy, aby urychlilo přípravu, nalezlo financování, a co nejdříve zahájilo realizaci dobudování jihovýchodní části obchvatu města Otrokovice. Velmi pozitivně hodnotíme zařazení záměru vybudování tohoto rozvojového projektu do strategických dokumentů Ministerstva dopravy ČR a očekáváme jeho podporu s cílem urychlení výstavby a zprovoznění. Současně jsme si vědomi pozastavení procesů přípravy dalšího pokračování stavby rychlostní silnice R55 z důvodu hledání nejvhodnějšího průchodu ptačí oblastí Bzenecká Doubrava a Strážnické Pomoraví a Naturou 2000. To však nebrání v přípravě a realizaci dalších dílčích úseků, které s Naturou 2000 nesouvisejí," uzavřel otrokovický místostarosta Milan Plesar.

Podpis Deklarace samospráv iniciovala samospráva města Otrokovice, reprezentovaná starostou Jaroslavem Budkem a místostarostou Milanem Plesarem. Společný zájem tímto prohlášením deklarují také Zlínský kraj, statutární město Zlín, dále pak město Napajedla, obce Bělov, Žlutava, Tlumačov, Spytihněv, Oldřichovice, Pohořelice, Halenkovice, Komárov, Lubná, Nová Dědina a Sulimov. 

Další zprávy z Otrokovic čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: otrokovice.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…