Písek: Zástupci ČNB představili v Písku zlatou minci s motivem Kamenného mostu

26.05.2011 19:10

Na lícní straně mince je vyražen sv. Jan Nepomucký a na rubové straně motiv píseckého Kamenného mostu. ČNB nechala vyrobit celkem 9,5 tisíce kusů.

Písek: Zástupci ČNB představili v Písku zlatou minci s motivem Kamenného mostu

Ve středu 25.05.2011 zástupci ČNB pod vedením guvernéra Miroslava Singera v prostorách písecké Sladovny pokřtili pamětní zlatou minci s motivem Kamenného mostu. "Vzhledem k jeho unikátnosti jsme pro zahájení nového cyklu věnovaného významným mostům v České republice vybrali právě sedm set let starý gotický most v Písku. Jedná se o nejstarší dochovaný kamenný most na našem území" uvedl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek, který se křtu také zúčastnil.


Tomuto slavnostnímu aktu předcházelo přijetí zástupců ČNB a hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly na písecké radnici starostou města JUDr. Ondřejem Veselým.
Samotného představení mince v prostorách Sladovny se zúčastnilo na 80 významných hostů, kteří mohli obdivovat tuto minci z ryzího zlata, jejíž návrh zpracoval akademický sochař Zbyněk Fojtů. Na lícní straně mince je vyražen sv. Jan Nepomucký a na rubové straně motiv píseckého Kamenného mostu. ČNB nechala vyrobit celkem 9,5 tisíce kusů. K dostání jsou dvě varianty, běžná a špičková kvalita. Tyto mince se liší povrchovou úpravou, jedna je lesklá , druhá matná. Město Písek si velice váží toho, že pravě motiv Kamenného mostu byl ČNB vybrán jako první, aby byl "zvěčněn" na těchto zlatých mincích.

Roman Ondřich DiS. - tiskový mluvčí

Další zprávy z Písku čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-pisek.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …