Plzeň: Městská správa poskytla na integrační programy téměř dvě stě tisíc korun

18.05.2011 21:45

Téměř dvě stě tisíc korun dostanou od městské správy plzeňské organizace a společnosti, které významným způsobem podporují aktivity příslušníků národnostních menšin.

Plzeň: Městská správa poskytla na integrační programy téměř dvě stě tisíc korun

Jejich činnost doplňuje integrační snahy a záměry města Plzně.

Částku šedesát tisíc obdrží Organizace pro pomoc uprchlíkům na vytvoření brožury, která má zlepšit informovanost cizinců o novele zákona k pobytu cizinců a seznámit je se změnami, které s sebou přináší. Publikace bude obsahovat i nezbytné informace o zdravotním pojištění, zaměstnanosti, pobytové problematice nebo dávkovém systému v České republice. Informační brožura bude k dispozici v několika jazykových mutacích (česky, ukrajinsky, rusky, vietnamsky, bulharsky a rumunsky).

Podporu ve výši 35 tisíc korun na kurz českého jazyka určený výhradně pro děti získá společnost Tady a teď. Jedná se o první kurz tohoto druhu v Plzni, který si klade za cíl pomoci dětem cizinců z takzvaných třetích zemí odstranit jazykové překážky. Především ty je znevýhodňují v procesu integrace.

Občanské sdružení Naděje se zaměřuje na práci s dětmi a mládeží z rizikových skupin. V klubu Bludiště nabízí smysluplné využití volného času romských dětí ve třech základních blocích, a to doučovacím, zájmovém a nízkoprahovém. Aktivity podpořilo město částkou šedesát tisíc korun.

Třicetitisícovou dotaci obdržel plzeňský Svaz Vietnamců v České republice na kulturní akce pro vietnamskou komunitu. Setkává se při nich s českými rodinami a dětmi, které se zajímají o její život nejen v Plzni, ale na celém území České republiky se snahou stabilizovat a posílit vzájemné vztahy.

Finanční prostředky ve výši 49 tisíc korun dostal také Dobročinný obchod BUŤI založený občanským sdružením Český Západ. V pořadí teprve třetí dobročinný obchod v republice prodává různé výrobky z chráněných dílen, které jsou v péči sociálních subjektů, jako je Ledovec, Motýl nebo Hospic sv. Lazara. Nabízí k prodeji i oblečení. S chodem obchodu v plzeňské Veleslavínově ulici pomáhají dobrovolníci z řad seniorů, studentů a nezaměstnaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…