Přerov: Obyvatelům vraky vadí, sami je hlásí. Odtahy jsou teď o něco dražší

18.02.2021 9:15

Nechat v přerovských ulicích odstavený vrak auta bude teď pro majitele zase o trochu dražší „špás“.

Přerov: Obyvatelům vraky vadí, sami je hlásí. Odtahy jsou teď o něco dražší
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Firma, která odtahy pro město zajišťuje, navýšila za své služby cenu – a radní nové nařízení odsouhlasili. Od roku 2017 platili vlastníci za odstranění auta, které splňovalo parametry vraku, 2 tisíce 783 korun. Dnes zaplatí 3 tisíce 388 korun.

Anketa

Kdo by byl lepší předseda ČSSD?

12%
65%
hlasovalo: 11553 lidí
 
Stanovila se i nová cena za neúplné odtažení – tím je myšlena situace, kdy odtahovka přijede na místo, ale vlastník si už auto stačil odklidit. „V tomto případě nejde o vraky, ale o nevhodně zaparkovaná auta, která třeba brání průjezdu ostatním. Za neúplný odtah se dříve platila částka 1 tisíc 963 korun, nově je to 2 tisíce 178 korun,“ řekl radní Michal Zácha.

Vyfotí, označí a pošlou přes aplikaci

Od roku 2017, kdy město s odtahy začalo, bylo z ulic Přerova odvezeno 82 vozidel, jejich průměrný věk je 21 let. „Jestliže je městskou policií shledán důvod pro umístění takzvané botičky a nikdo do třiceti dní nepožádá o její sejmutí, je nařízen odtah. To se děje nejčastěji při blokových či strojních čištěních. Odtažena mohou být i vozidla, která tvoří překážku silničního provozu – pokud někdo například nechá auto v nepřehledné zatáčce, brání průjezdu, znemožní výjezd z garáží a podobně,“ vysvětlil zástupce ředitele Městské policie Přerov Miroslav Komínek.
 
Aktivní jsou v tomto ohledu i sami Přerované, které trápí nedostatek parkovacích míst, takže když vidí dlouhodobě odstavené auto, mající třeba vypuštěná kola či vybitá okna, nahlásí to strážníkům – anebo úředníkům přes aplikaci Mobilní Rozhlas. „V takovém případě dostaneme místo i fotku auta. V terénu zkontrolujeme, jestli se opravdu jedná o vrak – pokud má auto platnou technickou kontrolu, můžeme maximálně majitele upozornit na stav jeho majetku.
 
Když zjistíme, že má více než šest měsíců propadlou technickou kontrolu, začínáme věc řešit,“ popsal praxi Ivo Sadílek z přerovského magistrátu, který má agendu na starosti. Ne vždy je jednoduché vlastníka dohledat, takže následuje umístění snímku auta na webové stránky města, kde je pro vraky vyhrazena samostatná sekce.  Předposledním krokem v celém procesu je odtažení auta na parkoviště v Teličkově ulici, ale ani to není levná záležitost, neboť majitel platí 150 korun za každý den užívání místa. „A tady jsou i vraky, které sem byly odtaženy před čtyřmi lety. Částka se tak vyšplhá na cenu několikrát převyšující hodnotu odtaženého vozidla, v jednom případě to bylo i více než sto tisíc korun,“ doplnil Ivo Sadílek.
 
V konečné fázi, pokud se majitel auta nedohledá, putuje vůz k ekologické likvidaci. Novela zákona, která vešla v platnost vloni v dubnu, řeší i možnost dražby – v Přerově zatím k této situaci nedošlo, ale vyloučena není.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…