Bělobrádek: Vietnamská komunita v ČR funguje jako most propojující obě země

27.07.2014 13:30

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek přijal místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Vietnamské socialistické republiky J.E. pana Phama Binha Minha.

Bělobrádek: Vietnamská komunita v ČR funguje jako most propojující obě země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Oba vicepremiéři společně zhodnotili dosavadní spolupráci obou zemí, jejich obchodní vztahy, rozvojovou spolupráci, spolupráci v oblasti školství, vzdělávání a justice; dále prodebatovali otázky spojené s vietnamskou komunitou v ČR. V oblasti mezinárodní politiky hovořili o spolupráci se zeměmi ASEAN.

Pavel Bělobrádek uvedl, že Vietnam je pro ČR významným a perspektivním partnerem. Jako důkaz zájmu obou zemí o rozvoj vzájemné spolupráce vidí i rostoucí intenzitu setkávání čelných představitelů ČR a Vietnamu. Bilaterální spolupráce ČR a Vietnamu má dlouholetou tradici, v roce 2015 si obě strany připomenou 65. výročí navázání diplomatických styků. Objem zahraničního obchodu mezi ČR a Vietnamem v posledních letech roste, ČR dle Bělobrádka uvítá další rozvoj v této oblasti. České společnosti mají velký zájem o spolupráci s vietnamskými partnery, a to především v oblasti dodávek energetických zařízení, environmentálních technologií, zdravotnické techniky, strojírenských výrobků včetně zemědělských a potravinářských technologií, dále pak v sektoru těžební techniky a dopravních systémů. „Máme rovněž zájem o spolupráci v oblasti nových technologií – biotechnologií, nanotechnologií, výzkumu a vývoje,“ uvedl vicepremiér. Doplnil, že vzájemná spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje se zakládá na memorandu o spolupráci mezi TAČR a vietnamskou státní agenturou pro technologické inovace. „ČR se podílí na velkém počtu zahraničních výzkumných projektů, TAČR vyhlásila program DELTA, do kterého se přihlásila vietnamská State Agency for Technology Innovation,“ doplnil místopředseda vlády.

Vietnamský vicepremiér a ministr zahraničních věcí vítá spolupráci s ČR na všech úrovních, ocenil dlouholeté, tradičně dobré vztahy obou států a zdůraznil, že jeho země má dále zájem o spolupráci s českými investory s tím, že jeho vláda podniká potřebné kroky pro to, aby byly investice zahraničních investorů náležitě ochráněny. „Česká republika je silná v chemickém, strojírenském i zpracovatelském průmyslu, stojíme o investory z těchto oblastí, protože nám mohou pomoci vybudovat dopravní infrastrukturu, železnice, komplexy těžkého strojírenství, cementárny. Oceníme i spolupráci v oblasti lékařství, školství, vědy a výzkumu,“ uvedl vietnamský vicepremiér.

Minh také ocenil fakt, že ČR přiznala postavení národnostní menšiny zhruba šedesátitisícové vietnamské komunitě, žijící v ČR, a že jmenovala jejich zástupce do Rady vlády pro národnostní menšiny. Poté oba vicepremiéři diskutovali problematiku nárůstu kriminality ve vietnamské komunitě, zejména v oblasti organizovaného zločinu a drogové problematiky. Vietnamská strana je připravena k daleko užší spolupráci s příslušnými orgány v ČR, oba vicepremiéři doufají, že brzy dojde k podpisu Dohody o předávání odsouzených osob a Dohody o spolupráci v boji proti trestné činnosti mezi ČR a Vietnamem.

V oblasti mezinárodní spolupráce byla diskutována spolupráce se zeměmi ASEAN. Vicepremiér Minh uvedl, že je nyní Vietnam vyčleněn jako regulátor vztahů mezi zeměmi ASEAN a EU. Zdůraznil váhu vztahů Vietnam – EU a vyzval českou stranu, aby urychlila proces schválení dohody o zóně volného obchodu mezi Vietnamem a EU i další dohody v oblasti ekonomické spolupráce.

Pham Binh Minh poděkoval v závěru jednání také za dobrou spolupráci v oblasti školství a vzdělávání. Ocenil, že ČR pomáhá Vietnamu vychovávat kvalifikované lidské zdroje a zdůraznil, že Vietnamci, kteří absolvovali vzdělání v ČR, nyní ve Vietnamu zastávají vysoké posty v politickém životě i ve správě země. Pavel Bělobrádek ocenil vietnamskou komunitu jako významné kulturní obohacení a tradičního prostředníka jihoasijské tradice u nás. „Tato komunita funguje jako most, který propojuje obě země a pomáhá ke vzájemnému pochopení i poznání dvou odlišných kulturních světů,“ dodal český vicepremiér.

Simona Cigánková, tisková mluvčí místopředsedy vlády

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…