Bubeníková (STAN): Rozpočet kraje - znovu schodek, přitom menší obce jako by nebyly

02.02.2014 20:44

Moravskoslezský kraj by měl více myslet na menší obce a města. Takový je pohled členů krajského výboru STAN na rozpočet kraje na letošní rok.

Bubeníková (STAN): Rozpočet kraje - znovu schodek, přitom menší obce jako by nebyly
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: starostka obce Velká Polom Ludmila Bubeníková

Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje (MSK) schválilo krajský rozpočet ve čtvrtek 19. prosince 2013. Rozpočet je opět schodkový – rozpočtované příjmy jsou ve výši necelých sedmi miliard korun, zatímco výdaje více než osm a čtvrt miliardy. Rozpočet tedy rozhodně nelze považovat za krok ke snížení zadlužení kraje – společnost Moody´s spočítala ukazatel zadluženosti MSK pro rok 2014 na 22 %.

Prioritou rozpočtu je „garantovat zajištění chodu vlastních příspěvkových organizací kraje na odpovídající úrovni, zajištění dopravní obslužnosti kraje a realizaci akcí spolufinancovaných z evropských finančních zdrojů v zamýšleném rozsahu“. Starostové tak kromě zadluženosti kraji vyčítají nedostatečnou podporu menších obcí.

„Moravskoslezský kraj téměř zcela rezignoval na otázku dotací především pro malé obce. Částka  na Podporu obnovy a rozvoje venkova je zanedbatelná,“ komentovala rozpočet předsedkyně krajského výboru STAN a starostka obce Velká Polom Ing. Ludmila Bubeníková.

Nelíbí se jí také, že byly zrušeny i programy DSH na zvýšení bezpečnosti v dopravě. Tyto dotace, i když se zpravidla jednalo o menší částky, byly podle ní jakýmsi symbolickým výrazem pomoci a kladným postojem vůči obcím a městům v kraji. „Mnoho obcí je denně konfrontováno s neúměrným provozem na státních či krajských cestách, avšak zajištění bezpečnosti občanů ve vztahu k silničnímu provozu tak zůstala zcela na bedrech měst a malých obcí. Nepovažuji to za správné,“ dodala Ludmila Bubeníková.
    
Tajemník krajského výboru STAN a starosta Bruntálu Ing. Petr Rys, MBA s odkazem na krajský rozpočet komentoval rušení zdravotnických poplatků. „Jsem zvědav, jak se kraj vypořádá s výpadky v souvislosti se zrušením většiny zdravotnických poplatků, které prohlasovala koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL,“ navázal bruntálský starosta na výhrady Ludmily Bubeníkové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL