Chabr (TOP 09): Pražská plynárenská podává pomocnou ruku odběratelům DPI

11.11.2021 4:33

Městská společnost Pražská plynárenská je připravena pomoci.

Chabr (TOP 09): Pražská plynárenská podává pomocnou ruku odběratelům DPI
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Městská společnost Pražská plynárenská je připravena v případech, kdy se někteří odběratelé zemního plynu aktuálně setrvávající v režimu DPI (dodavatel poslední instance) dostanou v rámci souvisejících plateb do neúnosných finančních problémů, řešit jejich situaci individuálně na základě jednotlivých žádostí. 

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí
To se týká i případného snížení výše záloh u těch odběratelů, kteří o uvedené budou mít sami zájem, protože společnost nepředpokládá, že by tento krok vyhovoval každému. Pro výše uvedené účely je zřízena zvláštní emailová adresa reklamaceweb@ppas.cz, kam se odběratelé mohou obracet.

„Jsem rád, že obě společnosti, v nichž má Praha majetkovou účast, přistoupily k možnosti platit sníženou zálohu pro zákazníky, kteří přešli do režimu dodavatele poslední instance. S ohledem na situaci na trhu s energiemi a k vysokým aktuálním tzv. slotovým cenám lze doporučit všem zákazníkům brzký odchod z režimu dodavatele poslední instance, a to s ohledem, že standartní tarify dodavatelských společností jsou na nižší úrovni než sazba v režimu dodavatele poslední instance. Je nutno si uvědomit rizika setrvání v režimu dodavatele poslední instance a využití odkladu platby záloh s tím, že plnou částku budu muset uhradit v budoucnu,“ říká radní pro oblast správy majetku a majetkových podílů Jan Chabr a dodává: „Snížení záloh lze vnímat jako prostředek, jak uhradit mimořádně vysoký nárůst, nikoli jako trvalé řešení. Apelujeme také na Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby pro jedince, kteří se dostanou v tomto důsledku do složité finanční situace, připravilo vhodný program pomoci.“

Pražská plynárenská však dále rozhodně nedoporučuje odběratelům v režimu DPI odkládat, popřípadě neprovádět úhradu předepsaných zálohových plateb nebo tyto snižovat, neboť se tím připraví o výhodu z dočasně prominuté DPH 21 % a v konečném efektu tím situaci nijak nevyřeší, ale naopak spíše zkomplikují.

V případě nedostatečných zálohových plateb reálně nepokrývajících spotřebu plynu v režimu DPI při současných tržních cenách v jeho rámci lze totiž následně očekávat vysoký nedoplatek v konečném vyúčtování, jehož úhrada může odběratelům způsobit velmi závažné a obtížně řešitelné problémy. Tento nedoplatek bude navíc navýšen o již zmíněné DPH, které by odběratelé při včasné a úplné úhradě záloh platit nemuseli.

Pražská plynárenská apeluje na odběratele setrvávající v režimu DPI, aby v tomto zůstávali pouze zcela nezbytnou dobu a co nejrychleji si našli svého stálého dodavatele, u kterého získají výrazně výhodnější podmínky. V případě, že zvolí Pražskou plynárenskou, lze přechod snadno uskutečnit online prostřednictvím webu Zákaznický portál (ppas.cz).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …