Ministerstvo obrany: Letecké muzeum Kbely zahájilo v sobotu už 56. sezonu

06.05.2024 16:08 | Tisková zpráva

Zástupy návštěvníků přilákalo zahájení 56. sezony v Leteckém muzeu Kbely. Několik desítek jich čekalo na odemknutí vstupní brány již před 10. hodinou dopoledne. Ti, kteří přišli mezi prvními, byli svědky průletu vrtulníku z 24. základny dopravního letectva.

Ministerstvo obrany: Letecké muzeum Kbely zahájilo v sobotu už 56. sezonu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Na letošní sezonu jsme si připravili řadu novinek. Jedna stojí přímo za mnou: Je to zrekonstruovaný letoun Northrop F-5E Tiger II, jehož oprava byla dokončena v závěru loňského roku. Dalším je vrtulník Mi 24/35 se zbarvením tygří letky,“ řekl na úvod slavnostního dne ředitel Vojenského historického ústavu Praha, brigádní generál Aleš Knížek.

Velitel Vzdušných sil Armády ČR generálmajor Petr Čepelka ve své řeči poděkoval řadě vojáků, kteří působili v Afghánistánu. „Bez pozemního personálu a řady dalších pozic by nebylo možné naši práci pilotů vykonávat. Řadu z nich vidím zde a chtěl bych jim ještě jednou poděkovat za jejich práci. Jsem rád, že se pracovníci Vojenského historického ústavu rozhodli připravit výstavu mapující naši misi v Afghánistánu a jsem přesvědčen, že řadě návštěvníků doplní obrázek činnosti naší armády v zahraničí, která je představiteli spojeneckých armád vysoce oceňována,“ řekl Petr Čepelka.

Po státní hymně pak spolu s brigádním generálem Miroslavem Feixem, ředitelem sekce plánování schopností MO, autorem výstavy Miroslavem Kholem a hosty z nebraské národní gardy generálmajorem Craigem Strongem a brigádním generálem Robertem Hargensem zahájili výstavu “Rotory nad Afghánistánem“, která ukazuje působení příslušníků Vzdušných sil AČR v nelehkých podmínkách vojenských misí ISAF a Resolute Support. Vystaveny jsou zejména předměty z podsbírky Varia-Mise, které byly dosud skryty očím návštěvníků v depozitářích. Většinu z nich předali do sbírek VHÚ sami účastníci zahraničních operací.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26056 lidí

Hlavním tahákem byl nový přírůstek do sbírek Vojenského historického ústavu – vrtulník Mi-35, který do loňského roku létal ve výzbroji Vzdušných sil AČR. Po slavnostním vyřazení ze služby v armádě nyní díky dobré spolupráci Vojenského historického ústavu Praha s Armádou ČR a Ministerstvem obrany ČR rozšířil sbírkové fondy Leteckého muzea Kbely.

Návštěvníci obdivovali stroj výrobního čísla 3369 ve speciálním markingu připomínajícím 80. výročí vzniku 311. československé bombardovací peruti RAF. Na obou stranách trupu je kromě legendárních letounů vyobrazena hlava tygra, který symbolizuje příslušnost vrtulníkové letky k asociaci elitních „tygřích letek“ NATO.

Mnoho dětí i dospělých si nenechalo ujít příležitost usednout na místa pilotů tohoto stroje a prohlédnout si detaily pilotní kabiny. Generál Petr Čepelka řekl, že s těmito stroji se pojí podstatná část jeho vojenské kariéry. „Trénovali jsme na nich v České republice a na stejných strojích jsme pak létali v Afghánistánu,“ vysvětlil při jednom z rozhovorů pro média.

Dalším unikátem připraveným pro návštěvníky bylo vystavení letounů MiG-21UM 9332, MiG-21MFN 4405 a Fouga CM-170 Magister na venkovní stojánce, které jsou jinak v depozitářích muzea.

Vojenský historický ústav Praha a Letecké muzeum Kbely děkují za pomoc při přípravě se zahájením 56. návštěvnické sezony 24. základně dopravního letectva, státnímu podniku LOM PRAHA, Střední škole letectví a výpočetní techniky, Střední škole elektrotechniky a strojírenství a Aero Car Clubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

20:48 Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

Na vysokých školách v Česku se v roce 2023 vzdělávalo 308,6 tisíc studentů, z nichž téměř pětinu tvo…