Dienstbier: Vláda Babiše, Kalouska a Němcové, nebo vláda sociální demokracie?

25.10.2013 22:03

Dopis občanům.

Dienstbier: Vláda Babiše, Kalouska a Němcové, nebo vláda sociální demokracie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Vážené voličky a voliči, občané České republiky, a zvláště Vy, kteří stále ještě váháte, zda volit ČSSD!

Do předčasných voleb zbývá pouhých pár hodin. Nedovolte, aby se opakovala situace z roku 2010, kdy sice Česká strana sociálně demokratická zvítězila, ale k moci se nakonec znovu dostala pravicová vláda.

Právě v tuto chvíli stojí za to si znovu připomenout, že při posledních volbách v roce 2010 se objevily nové strany - Věci veřejné pana Víta Bárty a TOP 09 pana Miroslava Kalouska, které voličům slibovaly, že jejich vlády jakoby mávnutím kouzelného proutku vyřeší všechny problémy naší země. Svorně ostře mobilizovaly proti tradičním politickým stranám, tzv. dinosaurům, které jsou údajně na vymření.

Všichni víme, jak to dopadlo. VV a TOP 09 následně vytvořily s ODS vládu, která svou nekompetentností a zkorumpovaností způsobila naší zemi obrovské hmotné i morální škody. Vládu, která narušila základní funkce státu, jeho schopnost asistovat při řešení hospodářské krize, pomáhat nezaměstnaným najít práci, podporovat rodiny s dětmi, chránit důchodce a všechny potřebné před chudobou, zajišťovat dostupné a kvalitní zdravotnictví a školství, zastavit všude bující korupci a rozkrádání veřejného majetku. Vládu, která prohloubila při všech škrtech zadlužení státu o téměř bilión korun. Jak se to mohlo stát?

V roce 2010 si mnozí voliči příslib velké změny hlásané novými stranami neověřili pečlivějším přemýšlením o proveditelnosti jejich předvolebních slibů a schopnostech lídrů, kteří stáli v jejich čele. Očekávání velké změny se volbou těchto stran nenaplnilo.

Takže ti, kteří je v roce 2010 volili, dnes jen rozmnožují řady zklamaných nevoličů, kteří ztratili zbytky víry, že lze volbami něčeho pozitivního dosáhnout. U jiných naopak hluboká frustrace jen posílila nutkání experimentovat s dalšími a dalšími politickými novotvary, letos ještě dovedněji marketingově našminkovanými do masek politických mesiášů.

Podobně jako Věci veřejné v roce 2010 stává se letos mezi novými politickými subjekty štikou hnutí ANO. Jeho reprezentantem je čelný byznysmen, který hlásá, že stát je třeba řídit jako firmu. Každý, kdo je zaměstnancem nějaké firmy, měl by konfrontovat tuto představu se svými osobními zkušenostmi.

Jinými slovy, nakolik je spokojen s firmou, ve které je zaměstnán. Zda byl její majetek nabyt poctivým způsobem, tzn. zda nepochází z nějaké formy divoké privatizace či tunelování. Zda firma prosperuje, zda poctivě odvádí daně, zda své zaměstnance spravedlivě odměňuje, zda jim poskytuje férové pracovní podmínky.

A pak by si měl položit otázku: Chci, aby náš stát byl řízen jako tato „má“ firma? Anebo ještě obecnější otázku: Je vůbec možné klást rovnítko mezi demokratickým řízením státu a autoritativním řízením firmy? Není tu stát spíše od toho, aby zajišťoval podmínky a pravidla, aby se firmy chovaly společensky odpovědně?

Aby stát přispíval k prosperitě firem podporou veřejných a soukromých investic, aby dohlížel na to, že firmy poctivě odvádějí daně na financování kvalitních veřejných služeb (školství, zdravotnictví, dopravy, fungování pracovních úřadů, soudů a policie), že dodržují zákoník práce?

Vážené voličky, vážení voliči, když se pozorněji zamyslíte, tak zjistíte, že takový stát vám pan Babiš nenabízí. Naopak, nabízí vám stát nefunkční, skomírající, zbaven práva soukromým firmám do pravidel jejich byznysu mluvit. Stát přehlížející, že si mnohé firmy pomáhají k prosperitě daňovými úniky, snižováním mezd, nezdůvodněným propouštěním nebo zhoršováním pracovních podmínek svých zaměstnanců.

Pan Babiš tu nabízí pod heslem firemního řízení státu stejné pojetí státu uplatňované za Topolánkovy a Nečasovy vlády. Stát zprivatizovaný, stát rezignující na poskytování kvalitních veřejných služeb. Takto může sotva pan Babiš naplnit i svůj další volební tahák - zkrotit korupci.

Jak říká, „vše je pouze o penězích“ a stát a politické strany by podle toho měly být řízeny především soukromými penězi velkého byznysu, jak ostatně předvádí volební kampaní svého hnutí. Jsou to ale hlavně soukromé peníze velkého byznysu, které korumpují politiku.

ČSSD neslibuje na rozdíl od politických novotvarů pánů Andreje Babiše, Tomio Okamury a dalších mesiášů modré z nebe. Chce především radikálně skoncovat s politikou předchozích pravicových vlád, která sloužila jen hrstce privilegovaných a prohlubovala nerovnosti mezi lidmi. Chce obnovou základních funkcí státu a posílením demokracie aktivizovat veškerý společenský potenciál k povznesení kvality života nás všech.

ČSSD neslibuje, že se to podaří ze dne na den. Obnova základních funkcí demokratického státu je základním předpokladem, abychom se takovým směrem mohli vydat. ČSSD je nejstarší českou politickou stranou, která nikdy v rozhodujících momentech našich dějin nezklamala. Je to zkušená a předvídatelná strana. Je součástí celoevropské rodiny sociálních demokratů, kteří vybudovali nejlepší evropské státy schopné skloubit prosperitu a sociální spravedlnost a posilovat víru v demokracii.

To ČSSD v zásadě prokázala i v našich polistopadových dějinách. V roce 1998 přebírala zemi v krizi způsobené politikou předchozích vlád, v roce 2006 ji předávala pravicovým vládám se sedmiprocentním hospodářským růstem a s všeobecně rostoucí životní úrovní. V tomto díle nemohla pokračovat, neboť již o třetí volební vítězství za sebou přišla dílem některými vlastními chybami, dílem pseudoaférou vyvolanou panem Kubicem. Dnes po dvou pravicových vládách naše země opět churaví a sociální demokracie nabízí osvědčené recepty na její rekonvalescenci.

Vážení občané České republiky, chtěl bych Vás požádat, abyste důsledně promysleli možné důsledky našeho společného rozhodnutí v nadcházejících volbách! V základních obrysech se rozhoduje, jestli tu bude opět pravicová vláda na podobném půdorysu jako v minulém volebním období nebo vláda vedená sociální demokracií.

Nevolte hnutí ANO pana Babiše ani jiné „spasitele“, kteří mají být pojistkou pro sestavení pravicové vlády s TOP 09 pana Kalouska a ODS paní Němcové, případně cestou k dalšímu rozkladu státu. Přijďte k předčasným volbám a podpořte ČSSD, stranu, která má jistě daleko k dokonalosti, nabízí však realistický program obnovy základních funkcí spravedlivého státu.

Pouze vaše silná podpora ve volbách umožní sociální demokracii sestavit stabilní vládu. Vládu, která počítá s každým, kdo chce svým talentem a úsilím přispět k tomu, aby se věci v této zemi zase hnuly vpřed.

Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…