Dolínek (ČSSD): Pusťte se volantu, přesedněte na MHD

27.06.2015 14:29

V rámci kampaně Dopravního podniku hl. m. Prahy na zlevněné roční jízdné probíhá rovněž kontaktní oslovování řidičů v kolonách, aby začali využívat veřejnou dopravu. V pátek se této akce zúčastnil i náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek, který v Korunovační ulici na Letné rozdával symbolickou jízdenku, která řidičům umožní jezdit 1. července zdarma pražskou MHD. S ní šoféři obdrželi rovněž brožuru, ve které je na příkladu ukázáno, kolik lze ježděním veřejnou dopravou ušetřit oproti automobilu.

Dolínek (ČSSD): Pusťte se volantu, přesedněte na MHD
Foto: archiv
Popisek: Petr Dolínek ČSSD

„Osobně jsem se zapojil, protože jsem přesvědčen, že jde o správnou věc. Pokud lidé alespoň občas dají před autem přednost tramvaji, metru, autobusu či vlaku, uleví se tím přetížené dopravě v Praze, životnímu prostředí i peněženkám řidičů. Spousta Pražanů si ani neuvědomuje, kolik je ježdění po městě včetně parkovného stojí. Roční úspora se může pohybovat v desítkách tisíc korun,“ vysvětlil Dolínek.

Tarifní změna, která vstupuje v platnost od 1. července, přináší zlevnění ročního kuponu na 3 650 korun. Celodenní cestování pražskou MHD tak vyjde na pouhých 10 korun. Nově budou zadarmo cestovat veřejnou dopravou rovněž psi a jízdenku si nebude muset kupovat ani ten, kdo pojede jako doprovod dítěte do 3 let věku. Podmínkou je pouze to, že dítěti je třeba pořídit kartičku s údaji v ceně 20 korun na rok.

Kampaň bude zaměřena na přesvědčování řidičů

Kampaň má Pražanům i návštěvníkům hlavního města představit všechny změny. Zejména její druhá vlna, která přijde po prázdninách, pak bude zaměřena na přesvědčování řidičů pod heslem „Pusťte se volantu, přesedněte na MHD“. Kromě finanční výhody budou řidiči informováni i o tom, že na řadě tras je veřejná doprava rovněž rychlejší. Na webové kalkulačce si bude moci každý porovnat náklady, čas i zátěž pro životní prostředí v podobě emisí na jednotlivých trasách při využití MHD a osobního automobilu.

„Sám jezdím veřejnou dopravou velmi často a to i v pracovní době, přestože mám k dispozici služební auto s řidičem. Když spěchám z jedné schůzky na druhou, nezřídka je to zejména metrem výrazně rychlejší. Byl bych rád, kdyby si tuto skutečnost i další okolnosti uvědomilo co nejvíce lidí, pustili se alespoň někdy volantu a využili MHD,“ uzavřel náměstek Dolínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.