Dušek (ČSSD): Obchodní řetězce by měly udávat podíl českého zboží ve svých obchodech

27.10.2013 9:00

Povinné uveřejňování výše podílu prodávaného českého zboží v hypermarketech. I to může být podle Roberta Duška, člena Výboru pro zemědělství pro rozvoj venkova Evropského parlamentu, jednou z možností, jak podpořit české pěstitele brambor.

Dušek (ČSSD): Obchodní řetězce by měly udávat podíl českého zboží ve svých obchodech
Foto: cssd.cz
Popisek: Robert Dušek

Povinné uveřejňování výše podílu prodávaného českého zboží v hypermarketech. I to může být podle Roberta Duška, člena Výboru pro zemědělství pro rozvoj venkova Evropského parlamentu, jednou z možností, jak podpořit české pěstitele brambor. K takové myšlence jej přivedly právě zveřejněné údaje, podle kterých se v letošním roce očekává nejnižší sklizeň brambor za poslední desítky let.

,,Zatímco v roce 2000 se brambory pěstovaly na 69 tisících hektarech polí, v roce 2013 to bylo už jenom 23 tisíc hektarů. Počátkem 90. let byla roční úroda brambor cca 2 milionů tun, zatímco v minulém roce bylo sklizeno cca 662 tisíc tun," upozorňuje Robert Dušek.

Není pak divu, že cena brambor se podstatně zvedla. Celkově to znamená, že ani v tak tradičním odvětví, jakým pěstitelství brambor u nás je, není Česká republika soběstačná.  Domácí produkce pokryje pouze 85 procent české spotřeby. Když vezmeme do úvahy, že brambory patří k hlavním potravinám českého jídelníčku, je to alarmující zpráva.

,,Zveřejněné údaje o ztrátě české potravinové soběstačnosti u brambor za poslední roky jsou velmi znepokojivé a ukazují, že potravinová soběstačnost musí být hlavním cílem české zemědělské politiky.  Nižší úroda brambor zákonitě způsobí jejich zdražení. Už nyní je prodávají pěstitelé dvojnásobně dráže než v minulém roce," pokračuje Dušek.

Proto je podle něj třeba pěstitele brambor podpořit využitím prostředků společné zemědělské politiky, aby rozšířili pěstování brambory na více hektarech. Za nejdůležitější však Robert Dušek považuje vytvoření ucelenou strategii zajištění potravinové soběstačnosti u strategických potravin, které tvoří základ zdravého českého jídelníčku.

,,A právě jednou z cest může být, aby hypermarkety musely udávat podíl prodávaného českého zboží ve svých obchodech," uzavírá europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…