Hašek (ČSSD): Před 144 roky se uskutečnil tajný ustavující sjezd

07.04.2022 22:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výročí založení sociálně demokratické strany

Hašek (ČSSD): Před 144 roky se uskutečnil tajný ustavující sjezd
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Před 144 roky se v Praze-Břevnově v hostinci U Kaštanu uskutečnil tajný ustavující sjezd Sociálně demokratické strany českoslovanské v Rakousku. Zúčastnilo se ho 15 delegátů v čele s J. B. Peckou a L. Zápotockým. Jednání byl přítomen i F. Schwarz, zástupce celorakouského vedení sociální demokracie.

Nově ustavená českoslovanská sociální demokracie se stala nedílnou součástí jednotné sociálně demokratické strany v Rakousku. Členem kontrolní komise ve Vídni byl zvolen 28letý tkalcovský dělník J. Hybeš. Program strany byl následně otištěn dne 15. 4. 1878 v měsíčníku „Organisace“. Pecka i Zápotocký se stali placenými funkcionáři strany, redaktory dvou stranických časopisů – „Budoucnost“ a „Dělnické listy“.

Když se policie dozvěděla o uspořádání ustavujícího sjezdu, snažila se zjistit, co se na jaře 1878 v Břevnově stalo. Nakonec se jí podařilo při čtvrté domovní prohlídce u J. B. Pecky v Ječné ulici čp. 548, kde sídlila redakce „Dělnických listů“, objevit zápis o průběhu břevnovského sjezdu, pořízený samotným Peckou. Na všechny účastníky sjezdu byla podána žaloba u pražského trestního soudu. Soudní přelíčení probíhalo ve dnech 24.-25. 1. 1879. Všichni obžalovaní dostali trest tuhého vězení v délce 2-4 měsíců.

Vzpomeňme dnes památky všech sociálních demokratek a demokratů, kteří v dlouhé historii socialnědemokratického hnutí u nás položili svoje životy nebo byli vězněni či jinak perzekvováni společně s dalšími statečnými v boji za naši svobodu, suverenitu a demokracii.

Čest jejich památce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…