Hejtman Zimola: Nicholas Winton je hrdina v pravém slova smyslu

10.06.2014 16:44

Hejtman Zimola slíbil podporu školákům, kteří usilují o to, aby byla Nicholasi Wintonovi udělena Nobelova cena za mír.

Hejtman Zimola: Nicholas Winton je hrdina v pravém slova smyslu
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Podpisem petice a slibem, že se v této věci pokusí přimluvit na vyšších místech, podpořil hejtman Jiří Zimola snahu žáků Základní školy J. Š. Baara v Českých Budějovicích, aby byla siru Nicholasi Georgu Wintonovi udělena Nobelova cena za mír. Winton je na toto ocenění navržen již počtvrté. A stejně jako ve třech předchozích případech je to za záchranu 669 československých - převážně židovských dětí, kterým pomohl v roce 1939 odcestovat z protektorátu Čechy a Morava do Anglie. Čímž v této těžké době prokázal obrovskou osobní statečnost.    

Petici za udělení Nobelovy ceny za mír přinesli na krajský úřad v úterý 10. června 2014 členové Žákovské rady z 5. až 9. tříd výše uvedené školy. Podpisové archy, na nichž stojí jména žáků i učitelů, jsou součástí celosvětové petice vzešlé z iniciativy studentů pražského gymnázia Open Gate. V současné době jsou na ní jména téměř čtvrt milionu lidí nejen z České republiky, ale celého světa.

„Naši žáci se se svou peticí rozhodli připojit k petici pražských studentů poté, co zhlédli film Síla lidskosti - Nicholas Winton. A pana hejtmana přišli požádat, aby ji také podepsal a zároveň se za prosazení ocenění pro Nicholase Wintona přimluvil na vyšších místech. Například u předsedy Senátu nebo předsedy vlády,“ uvedla učitelka Mirka Havířová, která žáky při schůzce s hejtmanem doprovázela.

Zimola uvedl, že petici podepsal velice rád s tím, že ji k podpisu předloží i svým kolegům. „Ohledně té přímluvy na vyšších místech si musím ověřit, jak se tyto věci mají, ale určitě proto v rámci možností učiním maximum. Podporu mou i kraje ale už máte nyní,“ dodal.

Snahu žáků o udělení Nobelovy ceny za mír pro Wintona pak hejtman považuje za záslužný čin. „Jsem rád, že se takto mladí lidé o tyto události zajímají a že pro ně historie není mrtvá. Sir Nicholas Winton je skromný člověk, který se tím, co vykonal, nikdy nechlubil. A možná o to víc, si toto ocenění zaslouží. Je to hrdina v pravém slova smyslu,“ zdůraznil Zimola.

Siru Nicholasi Georgu Wintonovi, který coby tehdejší britský makléř pomohl dětem odcestovat vlakem do Anglie a tím je uchránil před koncentračním táborem, je 105 let. Celosvětově podporovaná aktivita za udělení Nobelovy ceny za mír pro Wintona proto vyplývá jednak z toho, že dotyčný musí být nominován na Nobelovu cenu ještě za života a navíc není běžné, aby ji někdo získal posmrtně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace