Hulinský (ČSSD): Bílá kniha, vůbec neřeší nedostatek vojáků

18.05.2011 19:10

Vláda ČR dnes schválila tzv. Bílou knihu o obraně, kterou připravil tým ministra obrany Alexandr Vondry.

Hulinský (ČSSD): Bílá kniha, vůbec neřeší nedostatek vojáků

Tato Bílá kniha má však zásadní vadu: neřeší problém hrozícího úbytku vojáků. Na jedné straně totiž ministr obrany Alexandr Vondra v Bílé knize běduje nad nedostatkem vojáků, na té druhé „jeho" vláda a zejména ministr financí, dělá všechno pro to, aby vojáci nejen že do armády nevstupovali, ale dokonce z ní i odcházeli. Vláda tak sama sobě podráží nohy.

České armádě hrozí velký problém. Jde přitom o výsledek chaotické politiky „škrtů pro škrty", kterou předvádí současná vládní koalice. Kvůli ní může brzy dojít k masivnímu odchodu vojáků - především těch zkušených. A těch mladých se nedostává...

V současné době má totiž už téměř třetina z celkového počtu 22 tisíc vojáků nárok na výsluhy. Reálně hrozí, že armádu opustí. Důvodů, proč v ozbrojených silách zůstat, totiž výrazně ubývá. A může za to právě vláda a její tupé škrtání a nerespektování dřívějších závazků státu vůči vojákům, dokonce vtělených do zákonů.

Právě vládní koalice prosadila desetiprocentní škrty za základního platu státních zaměstnanců - a tedy i vojáků. Letos poprvé tak jsou průměrné platy v armádě pod úrovní mzdy v podnikatelském sektoru, průměrný voják bere sotva 24 tisíc korun hrubého.

Třetina vojáků je však zařazena v nejnižších platových třídách a vydělá si přibližně 14 tisíc korun. Od příštího roku bude navíc zdaněn desetitisícový příspěvek na bydlení, datum 1. 1. 2012 už je v novele zákona o dani z příjmu. Vojáci kvůli tomu přijdou nejméně o 2000 korun.

Ministerstvo obrany jim sice slibuje finanční kompenzace, jenže to mohou být buď jen prázdné sliby, nebo se na jejich naplnění budou shánět peníze dalšími škrty systemizovaných míst. O rozpočtu, a tedy i o tom, jestli na kompenzace za zdanění příspěvku na bydlení budou peníze, totiž rozhoduje ministerstvo financí Miroslava Kalouska. A ten prohlásil, že v resortu bude dále škrtat.

Náladě v armádě jistě nepřidává ani další „podraz" na současné ale i bývalé vojáky: patnáctiprocentní zdanění výsluh. Jak mají současní nebo perspektivní vojáci věřit náborovým slibům, když jejich předchůdci byli bezohledně podvedeni, a nebyly dodrženy ani zákonem garantované podmínky služby a výsluhových náležitostí? Řada veteránů se kvůli tomu už obrátila na soud, podobně jako u zdanění stavebního spoření totiž došlo ke zpětné úpravě smluvních podmínek.

Peněz pro vojáky, kteří slouží své vlasti, by přitom mohlo být dost, pokud by nedocházelo v uplynulých letech k tunelování resortu předraženými zakázkami a korupcí. Ale to už se vojáci musí ptát jinde, zejména u bývalého náměstka ministra obrany a současného ministra financí Miroslava Kalouska či u exministryně obrany a dnes místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasty Parkanové...

Vsadím se ale, že odpověď stejně nedostanou.

Petr Hulinský, stínový ministr obrany za ČSSD

Více:
Vondra si může oddychnout. Jeho Bílou knihu vláda schválila

##PROFIL 1535##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Fiala měl dávno toho bezcitného cynika Novotného vyloučit

16:14 Kubisková (Přísaha): Fiala měl dávno toho bezcitného cynika Novotného vyloučit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řeporyjskému starostovi Pavlu Novotnému a jeho hrub…