Jedlička (Svobodní): Naftu máme dražší o 4 Kč a benzín o 2 Kč

01.08.2014 8:21

Díky politice pana Babiše

Jedlička (Svobodní): Naftu máme dražší o 4 Kč a benzín o 2 Kč
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

Již dnes na jeden litr benzínu připadá 20 korun daní. Ministru financí Babišovi se minulý týden podařilo zarazit snížení této sumy o 1,82 koruny u benzínu a 3,03 koruny u nafty. Podařilo se mu ale prosadit zelenou naftu pro zemědělce. Těm se má začít vracet 4,38 Kč z každého litru.

Podpora zelené nafty přijde státní rozpočet podle výpočtu Ministerstva financí na 1,3 miliardy korun. Nová, Babišem navrhovaná daň za ropné rezervy, by zdražila pohonné hmoty o 25 až 30 haléřů a stát by na ní vydělal 1,4 miliardy korun. Pan ministr by tak přenesl náklady na zlevnění nafty pro zemědělce na všechny ostatní spotřebitele.

Nejedná se ale o první nápad pana ministra, který zvyšuje ceny pohonných hmot. Panem Babišem v roce 2010 prolobovaný 6 procentní podíl biosložky v pohonných hmotách řidičům zdražuje naftu o dalších 50 haléřů. Navíc stát vinou nižší spotřební dani na biopaliva přichází ročně o dalších zhruba 1,5 miliardy korun. Společnost AGROFERT, a.s., vlastněná panem Babišem, je největším majitelem zemědělské půdy v České republice a současně jeden z největších producentů biopaliv.

Pokud se nově vzniklý zákon podaří prosadit, tak se dá shrnout, že vinou politiky pana Babiše během posledních čtyř let není nafta pro běžné občany levnější o 3,83 Kč a benzín o 2,22 Kč. Cena mohla být nižší, pokud by se neschválilo zvýšené přimíchávání biopaliv, nově vznikající daň z ropných rezerv a naopak pokud by se schválila redukce spotřební daně. To by také přispělo k nižším odvodům za DPH.

Vyšlo také na blogu iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice