Jihočeský kraj rozdělí 1,1 milionu z povodňového konta 27 rodinám

21.10.2013 17:23

Mezi dobrovolné hasiče zasahující při záplavách pak rozdělí 24 milionů od Ministerstva vnitra.

Jihočeský kraj rozdělí 1,1 milionu z povodňového konta 27 rodinám
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Celkem 27 povodněmi postižených rodin vybraných na základě místního šetření, se dočká v průběhu následujícího měsíce finanční pomoci, jako další kompenzace za následky, které jim způsobily červnové záplavy. Kraj mezi ně tentokrát rozdělí 1,1 milionu korun, které se podařilo od dárců nastřádat na Povodňovém kontu Jihočeského kraje 2013. Rozhodli o tom ve čtvrtek 17. října krajští radní. Ti zároveň doporučili krajskému zastupitelstvu 31. října schválit rozdělení 24 milionů korun sborům dobrovolných hasičů obcí, které při záplavách zasahovaly. Peníze získal kraj od ministerstva vnitra.

„Rodiny, které peníze z povodňového konta získají, pomáhali přímo v terénu vytipovat vyslaní pracovníci neziskových organizací. Při svém monitoringu se soustředili na to, do jaké výše byla domácnost zaplavena, po jakou dobu a kolik místností v nemovitosti bylo zaplaveno, stav nemovitosti po povodni, na počet členů v domácnosti nebo, v jaké se rodina nachází finanční situaci. Zohledněno bylo i to, zda zasažení lidé mají příbuzné, kteří by jim mohli pomoci, nebo jsou sami, či zda je daný objekt pojištěn a jestli už jeho obyvatelé dostali nějaké peněžní příspěvky od jiných dárců nebo se jedná o mimořádné poškození nemovitostí v rámci celého kraje“ vysvětlila Marta Spálenková, vedoucí oddělení krizového řízení Jihočeského kraje.

Dvacet čtyři milionů korun pak bude rozděleno mezi sbory dobrovolných hasičů nejen z obcí zasažených velkou vodou, ale i ty, které jim přijely na pomoc z jiných částí kraje. „Za tyto finance si mohou proplatit náklady za zásahy, pořídit materiálně-technické vybavení, které během zásahů při záplavách používají. To znamená například čerpadla, vysoušeče či čluny,“ uzavřela Spálenková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.