KSČM: Globalizovaný kapitalistický světový systém se opět ocitnul na své finální křižovatce

01.08.2014 16:38

Stanovisko VV ÚV KSČM k solidaritě s Komunistickou stranou Ukrajiny a ukrajinskými antifašisty

KSČM: Globalizovaný kapitalistický světový systém se opět ocitnul na své finální křižovatce
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V uplynulých dnech došlo k další prohře skutečné demokracie. V rozporu s čl. 26 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech o rovnosti občanů před zákonem a o zákazu diskriminace z důvodů politického nebo jiného přesvědčení byla frakce Komunistické strany Ukrajiny vyloučena z Nejvyšší rady Ukrajiny a proti Komunistické straně Ukrajiny byla zahájena kampaň za její zákaz a to přesto, že je legitimním členem ukrajinského parlamentu.

Politický režim, který se žel na Ukrajině dostal k moci po krvavém politickém puči na Majdanu, zahájil v zemi ostrou politickou konfrontaci a přímo tak vstoupil do války se svými vlastními občany. V této válce jsou dnes hrubě a flagrantně porušovány všechny mezinárodní principy ochrany lidských práv a normy moderního mezinárodního práva systému OSN. Komunistická strana Ukrajiny se dostala do ostrého sporu s  fašistickými stranami, jako je Svoboda nebo Udar, a fašistickými organizacemi, jako je Pravý sektor. KSČM s politováním konstatuje, že to byla Evropská unie a NATO, které nepochopitelným způsobem působení těchto struktur legitimizují.

Podle extrémně pravicových nacionalistických sil, které ovládly ukrajinskou Nejvyšší radu, se hlavním přestupkem KS Ukrajiny stala skutečnost, že se jako jediná politická síla v zemi postavila proti fašizaci Ukrajiny. Vyslovovala se ve prospěch obnovení míru v zemi, stažení tzv. „národní gardy“ z východu státu a ukončení trestních operací ukrajinské armády proti ukrajinským občanům ruské či jiné národnosti. Postavila se proti zamýšlenému výprodeji ukrajinských podniků a přírodních zdrojů nadnárodními koncerny.

Zákazem KS Ukrajiny chce současná ukrajinská fašistická moc dovršit historickou pomstu za porážku, kterou ukrajinským fašistům v čele s Banderou uštědřila vojska Rudé armády v roce 1945. KSČM se na znamení solidarity s KS Ukrajiny obrátila na frakci GUE/NGL se žádostí, aby EP okamžitě zasáhl proti nelegitimní perzekuci KSU. Současně KSČM poskytuje potřebnou právní pomoc při obhajobě KSU před ukrajinskými soudy.

Tragédie Ukrajiny nám názorně ukazuje, že globalizovaný kapitalistický světový systém se opět ocitnul na své finální křižovatce. A tak jako před 80 lety jsou to komunisté, kteří by měli být obětováni na oltář neofašismu jako první. Vyzýváme všechny demokratické a pokrokové síly naší společnosti, aby vyslovily solidaritu s KS Ukrajiny v jejím existenčním zápase s fašistickým zlem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: KSČM

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.