Kovářová (STAN): Obcím v okolí Brd přibylo území, peníze nikoliv

16.02.2016 7:27

V souvislosti se zrušením Vojenského újezdu Brdy se řada středočeských obcí, jejichž území se rozšířilo o nová katastrální území, setkává s nemalými problémy. Změny totiž vyvolávají mimořádné náklady, které citelně zasahují do rozpočtů samospráv.

Kovářová (STAN): Obcím v okolí Brd přibylo území, peníze nikoliv
Foto: stan
Popisek: Věra Kovářová

Nově vzniklé obce na území bývalých vojenských újezdů získaly peníze z rozpočtového určení daní na svůj rozvoj. Středočeské obce, kterým se rozšířilo katastrální území o oblast bývalého vojenského prostoru Brdy nedostaly nic. I jim však vznikly nové náklady – např. na pořízení nových územních plánů či vybudování infrastruktury, která v této oblasti chybí, ale třeba také na posílení stávajících nedostatečných kapacit - což je třeba případ hasičské techniky.

„Jsem přesvědčená, že těmto obcím by měl pomoci nejen stát, ale také kraj, a proto se právě na krajské orgány obracím s výzvou, aby v této záležitosti aktivně jednaly s vládou, která při schvalování návrhu zákona o zrušení vojenského újezdu Brdy bohužel podcenila některé ekonomické souvislosti. Dále kraj žádám o to, aby dotčeným obcím poskytl všemožnou podporu, která přispěje k rozkvětu tohoto území," vysvětluje krajská zastupitelka Věra Kovářová, která toto téma už otevřela i na půdě Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…