Liška (SZ): Výstup z jádra může být rychlý a ceny energie nezvýší

22.06.2011 14:50

Německá vládní agentura pro životní prostředí zveřejnila studii, podle které je výstup z jaderné energetiky zcela reálný dokonce dříve než ve vládou deklarovaném termínu v roce 2020 a s minimálním nárůstem cen.

Liška (SZ): Výstup z jádra může být rychlý a ceny energie nezvýší

Jde o další zásadní argument, který potvrzuje dlouhodobé postoje Strany zelených, že výstup z jádra je proveditelný a pro společnost únosný.

Podle zmíněné analýzy bude Německo schopno zcela vystoupit z jádra již v roce 2017, tedy o tři roky dříve, než se původně očekávalo. Nárůst cen pak lze podle neměcké vládní analýzy očekávat mezi € 0.006 a € 0.008 za kWh. Takový nárůst je podle Spolkové agentury pro životní prostředí menší než kolísání cen plynu a uhlí v minulém roce.

„Potvrzuje se, co říkáme již dlouho, výstup z jádra je reálný, může být rychlý a ceny energií ani kvalitu života nijak neohrožuje. Obavy z významného zdražování energie a z nefunkčnosti alternativních zdrojů jsou nepodložené," vysvětluje člen Předsednictva Strany zelených Ondřej Mirovský.

„Doporučuji premiéru Nečasovi, aby si analýzu německé agentury životního prostředí přečetl a přestal slepě důvěřovat informacím, které získává od ministerstva průmyslu a obchodu nebo od ČEZu, což je v mnoha ohledech totéž. Ve světle těchto informací se výroky předních českých politiků zesměšňující německé rozhodnutí vystoupit z jádra jeví jako dvojnásob krátkozraké," říká předseda zelených Ondřej Liška.

„Strašení nedostatkem elektrické energie, nejrůznějšími technologickými problémy a hlavně nutným nárůstem cen je pouze součástí strategie současné energetické a jaderné lobby. Vědu, výzkum a technologický rozvoj přinášející nové zdroje energie a její hospodárnější využívání však nelze zastavit," dodává člen Předsednictva Strany zelených Ladislav Vrchovský.

Více:
Utlumí-li Evropa jádro, elektřina zdraží, varuje Roman

##PROFIL 198##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…